Sunday, June 29, 2008

sungguh! ku rindu padamu ya Rasulullah

Ketika hujan turun renyai2, sedang ku berada di dalam kereta selepas menghantar adik keduaku, Hussin ke KLIUC:

sHi: sedih sedih...
mak: nape? pe yang sedih? (mak wat muka pelik, takkan hantar Hussin pun nak sedih)
sHi: takde pape..sedih mak, teringat bila Rasulullah nak wafat. (trus ku cerita apa yg ku baca ptg td). Ketika hari Nabi nak wafat, Malaikat Izrail dtg sebagai manusia ke rumahnya. Nabi tanya wahai Izrail, kau dtg nak ziarah aku atau nak cabut nyawa aku. Izrail jawab, aku ingin lakukan kedua-duanya. Jika Tuan izinkan, aku akan lakukan, jika tidak, aku akan pulang. Nabi pun jwb manakah Jibril sahabat baikku. Dengan serta merta Jibril turun dan duduk di sebelahnya. Bila Izrail mula cabut nyawa, bila roh sampai ke perut, Nabi kata pada Jibril, alangkah pedihnya maut..Jibril terus palingkan muka. Nabi tanya, kau tak suka tgk muka aku lagi kah Jibril. Lalu Jibril jawab, siapa yang sanggup tuk lihat dirimu sedang merasakan sakitnya maut.. (hatiku sebak)
mak: ooo..hurm, itu lah kan. Nabi pun terasa sakitnye bila dicabut nyawa..ni kan pula kita.

perbualan ku terhenti di situ. air mataku bertakung, ku tahu jika ku teruskan, ku pasti air mataku tumpah jua akhirnya. sudah cukup ku rasakan diriku ini mengalirkan air mata di dalam bilik ptg td. lalu ku nyanyikan lagu nasyid yang berkumandang di dalam kereta hingga tiba di rumah.

dulu pernah ku tertanya pada diri ku sendiri, "Betul ke ada org leh syg Nabi, leh rindu Nabi sampai nangis2..kite mane penah jumpa Nabi, mane penah tgk muka Nabi, camne leh rindu leh sayang? Pelik pelik". Nah, inilah hakikatnya. Sekarang baru ku tahu, baru ku sedar dan baru ku rasa apa yang mereka rasa. Serius..ku sangat rindu padanya. Sangat-sangat rindu..Inginku peluk Nabi..ingin ku kucup tangan Nabi..ingin ku nyatakan betapa ku sayang sangat padanya. Ku tak dpt membayangkan..Nabi tak penah jumpa kita, tapi ketika Nabi sudah ingin memejamkan mata, masih lagi Nabi menyebut ummati ummati (umatku umatku). Betapa kasihnya dan sayangnya Nabi pada kita. Hanya selawat pengikat kasih ku dengan mu ya Rasulullah.

Ya Allah, izinkan aku menatap wajah kekasihMu..ku tahu ku hanya hamba yang kerdil, yang masih bergelumang dengan dosa. Namun ku tetap berharap ku diberi peluang melihat Baginda, ya Rasulullah. Izinkanlah aku..sekali lagi ku kesat air mataku malam ini.

Siratunnabi - Mestica

Sungguh mulianya pekertimu
Sinar bercahaya di wajahmu
Kaulah Nabi kekasih Allah
Kau jadi insan pilihan

Demi umat rela berkorban
Jiwa dan raga kau taruhkan
Demi Tuhan kau tempuhi
Dugaan dan cabaran

Ya Rasulullah

Tika mula kau menerima wahyu
Hatimu resah tiada menentu
Khadijah mengukir kata-kata
Bahwa kau Rasul buat seluruh umat
(Bahwa kau Nabi buat seluruh umat)

Bila kau hampir memejamkan mata
Lidahmu basah menyebut ummati
Kasih sayangmu tak bisa digambar
Hanya selawat pengikat kasih

Wahai sahabat, bacalah kisah di bawah ini. Bila baca kisah nabi ini, mmg ku tak dapat elak dari menangis, sebak, terharu bila mengingatkan pengorbanan dan kasihnya Nabi pada umatnya iaitu kita. Anda pasti akan merasai apa yang diriku rasai ketika ini:

DEMI JIWA BERNAMA MUHAMMAD

Daripada Ibnu Mas’ud ra bahawasanya ia berkata: Ketika ajal Rasulullah SAW sudah dekat, baginda mengumpul kami di rumah Siti Aisyah ra. Kemudian baginda memandang kami sambil berlinangan air matanya, lalu bersabda:“Marhaban bikum, semoga Allah memanjangkan umur kamu semua, semoga Allah menyayangi, menolong dan memberikan petunjuk kepada kamu. Aku berwasiat kepada kamu, agar bertakwa kepada Allah.

Sesungguhnya aku adalah sebagai pemberi peringatan untuk kamu. Janganlah kamu berlaku sombong terhadap Allah.” Allah berfirman: “Kebahagiaan dan kenikmatan di akhirat. Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan dirinya dan membuat kerosakan di muka bumi. Dan kesudahan syurga itu bagi orang-orang yang bertakwa.” Kemudian kami bertanya: “Bilakah ajal baginda ya Rasulullah? Baginda menjawab: Ajalku telah hampir, dan akan pindah ke hadhrat Allah, ke Sidratulmuntaha dan ke Jannatul Makwa serta ke Arsyila’ la.”

Kami bertanya lagi: “Siapakah yang akan memandikan baginda ya Rasulullah? Rasulullah menjawab: Salah seorang ahli bait. Kami bertanya: Bagaimana nanti kami mengafani baginda ya Rasulullah? Baginda menjawab: “Dengan bajuku ini atau pakaian Yamaniyah.” Kami bertanya: “Siapakah yang mensolatkan baginda di antara kami?” Kami menangis dan Rasulullah SAW pun turut menangis.

Kemudian baginda bersabda: “Tenanglah, semoga Allah mengampuni kamu semua. Apabila kamu semua telah memandikan dan mengafaniku, maka letaklah aku di atas tempat tidurku, di dalam rumahku ini, di tepi liang kuburku, kemudian keluarlah kamu semua dari sisiku. Maka yang pertama-tama mensolatkan aku adalah sahabatku Jibril as. Kemudian Mikail, kemudian Israfil kemudian Malaikat Izrail (Malaikat Maut) beserta bala tenteranya.

Kemudian masuklah anda dengan sebaik-baiknya. Dan hendaklah yang mula solat adalah kaum lelaki dari pihak keluargaku, kemudian yang wanita-wanitanya, dan kemudian kamu semua.” Semenjak hari itulah Rasulullah SAW bertambah sakitnya, yang ditanggungnya selama 18 hari, setiap hari ramai yang mengunjungi baginda, sampailah datangnya hari Isnin, di saat baginda menghembus nafas yang terakhir.

Sehari menjelang baginda wafat iaitu pada hari Ahad, penyakit baginda semakin bertambah serius. Pada hari itu, setelah Bilal bin Rabah selesai mengumandangkan azannya, ia berdiri di depan pintu rumah Rasulullah, kemudian memberi salam: “Assalamualaikum ya Rasulullah?” Kemudian ia berkata lagi “Assolah yarhamukallah.” Fatimah menjawab: “Rasulullah dalam keadaan sakit?”

Maka kembalilah Bilal ke dalam masjid, ketika bumi terang disinari matahari siang, maka Bilal datang lagi ke tempat Rasulullah, lalu ia berkata seperti perkataan yang tadi. Kemudian Rasulullah memanggilnya dan menyuruh ia masuk. Setelah Bilal bin Rabah masuk, Rasulullah SAW bersabda: “Saya sekarang dalam keadaan sakit, Wahai Bilal, kamu perintahkan sahaja agar Abu Bakar menjadi imam dalam solat.”

Maka keluarlah Bilal sambil meletakkan tangan di atas kepalanya sambil berkata: “Aduhai, alangkah baiknya bila aku tidak dilahirkan ibuku?” Kemudian ia memasuki masjid dan berkata kepada Abu Bakar agar beliau menjadi imam dalam solat tersebut. Ketika Abu Bakar ra melihat ke tempat Rasulullah yang kosong, sebagai seorang lelaki yang lemah lembut, ia tidak dapat menahan perasaannya lagi, lalu ia menjerit dan akhirnya ia pengsan.

Orang-orang yang berada di dalam masjid menjadi bising sehingga terdengar oleh Rasulullah SAW. Baginda bertanya: “Wahai Fatimah, suara apakah yang bising itu? Siti Fatimah menjawab: Orang-orang menjadi bising dan bingung kerana Rasulullah SAW tidak ada bersama mereka.”
Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali bin Abi Thalib dan Abbas ra, sambil dibimbing oleh mereka berdua, maka baginda berjalan menuju ke masjid.

Baginda solat dua rakaat, setelah itu baginda melihat kepada orang ramai dan bersabda: “Ya ma’aasyiral Muslimin, kamu semua berada dalam pemeliharaan dan perlindungan Allah, sesungguhnya Dia adalah penggantiku atas kamu semua setelah aku tiada. Aku berwasiat kepada kamu semua agar bertakwa kepada Allah SWT, kerana aku akan meninggalkan dunia yang fana ini. Hari ini adalah hari pertamaku memasuki alam akhirat, dan sebagai hari terakhirku berada di alam dunia ini.”

Malaikat Maut Datang Bertamu Pada hari esoknya, iaitu pada hari Isnin, Allah mewahyukan kepada Malaikat Maut supaya ia turun menemui Rasulullah SAW dengan berpakaian sebaik-baiknya.

Dan Allah menyuruh kepada Malaikat Maut mencabut nyawa Rasulullah SAW dengan lemah lembut. Seandainya Rasulullah menyuruhnya masuk, maka ia dibolehkan masuk, namun jika Rasulullah SAW tidak mengizinkannya, ia tidak boleh masuk, dan hendaklah ia kembali sahaja. Maka turunlah Malaikat Maut untuk menunaikan perintah Allah SWT.

Ia menyamar sebagai seorang biasa. Setelah sampai di depan pintu tempat kediaman Rasulullah SAW, Malaikat Maut itupun berkata: “Assalamualaikum Wahai ahli rumah kenabian, sumber wahyu dan risalah!” Fatimah pun keluar menemuinya dan berkata kepada tamunya itu: “Wahai Abdullah (Hamba Allah), Rasulullah sekarang dalam keadaan sakit.” Kemudian Malaikat Maut itu memberi salam lagi: “Assalamualaikum. Bolehkah saya masuk?” Akhirnya Rasulullah SAW mendengar suara Malaikat Maut itu, lalu baginda bertanya kepada puterinya Fatimah:

“Siapakah yang ada di muka pintu itu? Fatimah menjawab: “Seorang lelaki memanggil baginda, saya katakan kepadanya bahawa baginda dalam keadaan sakit. Kemudian ia memanggil sekali lagi dengan suara yang menggetarkan sukma.” Rasulullah SAW bersabda: “Tahukah kamu siapakah dia?” Fatimah menjawab: “Tidak wahai baginda.” Lalu Rasulullah SAW menjelaskan: “Wahai Fatimah, ia adalah pengusir kelazatan, pemutus keinginan, pemisah jemaah dan yang meramaikan kubur.”

Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Masuklah, Wahai Malaikat Maut." Maka masuklah Malaikat Maut itu sambil mengucapkan ‘Assalamualaika ya Rasulullah.” Rasulullah SAW pun menjawab: Waalaikassalam Ya Malaikat Maut. Engkau datang untuk berziarah atau untuk mencabut nyawaku?” Malaikat Maut menjawab: “Saya datang untuk ziarah sekaligus mencabut nyawa. Jika tuan izinkan akan saya lakukan, kalau tidak, saya akan pulang.

Rasulullah SAW bertanya: “Wahai Malaikat Maut, di mana engkau tinggalkan kecintaanku Jibril? “Saya tinggal ia di langit dunia?” Jawab Malaikat Maut. Baru sahaja Malaikat Maut selesai bicara, tiba-tiba Jibril a.s datang kemudian duduk di samping Rasulullah SAW. Maka bersabdalah Rasulullah SAW: “Wahai Jibril, tidakkah engkau mengetahui bahawa ajalku telah dekat? Jibril menjawab: Ya, Wahai kekasih Allah.”

Ketika Sakaratul Maut Seterusnya Rasulullah SAW bersabda: “Beritahu kepadaku Wahai Jibril, apakah yang telah disediakan Allah untukku di sisinya? Jibril pun menjawab; “Bahawasanya pintu-pintu langit telah dibuka, sedangkan malaikat-malaikat telah berbaris untuk menyambut rohmu.” Baginda SAW bersabda: “Segala puji dan syukur bagi Tuhanku. Wahai Jibril, apa lagi yang telah disediakan Allah untukku? Jibril menjawab lagi: Bahawasanya pintu-pintu Syurga telah dibuka, dan bidadari-bidadari telah berhias, sungai-sungai telah mengalir, dan buah-buahnya telah ranum, semuanya menanti kedatangan rohmu.”

Baginda SAW bersabda lagi: “Segala puji dan syukur untuk Tuhanku. Beritahu lagi wahai Jibril, apa lagi yang di sediakan Allah untukku? Jibril menjawab: Aku memberikan berita gembira untuk tuan. Tuanlah yang pertama-tama diizinkan sebagai pemberi syafaat pada hari kiamat nanti.” Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Segala puji dan syukur, aku panjatkan untuk Tuhanku. Wahai Jibril beritahu kepadaku lagi tentang khabar yang menggembirakan aku?” Jibril as bertanya: “Wahai kekasih Allah, apa sebenarnya yang ingin tuan tanyakan?

Rasulullah SAW menjawab: “Tentang kegelisahanku, apakah yang akan diperolehi oleh orang-orang yang membaca Al-Quran sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berpuasa pada bulan Ramadhan sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berziarah ke Baitul Haram sesudahku?” Jibril menjawab: “Saya membawa khabar gembira untuk baginda.

Sesungguhnya Allah telah berfirman: Aku telah mengharamkan Syurga bagi semua Nabi dan umat, sampai engkau dan umatmu memasukinya terlebih dahulu.” Maka berkatalah Rasulullah SAW: “Sekarang, tenanglah hati dan perasaanku. Wahai Malaikat Maut dekatlah kepadaku?” Lalu Malaikat Maut pun berada dekat Rasulullah SAW. Ali r.a bertanya: “Wahai Rasulullah SAW, siapakah yang akan memandikan baginda dan siapakah yang akan mengafaninya?

Rasulullah menjawab: Adapun yang memandikan aku adalah engkau wahai Ali, sedangkan Ibnu Abbas menyiramkan airnya dan Jibril akan membawa hanuth (minyak wangi) dari dalam Syurga. Kemudian Malaikat Maut pun mulai mencabut nyawa Rasulullah. Ketika roh baginda sampai di pusat perut, baginda berkata: “Wahai Jibril, alangkah pedihnya maut.” Mendengar ucapan Rasulullah itu, Jibril as memalingkan mukanya.

Lalu Rasulullah SAW bertanya: “Wahai Jibril, apakah engkau tidak suka memandang mukaku? Jibril menjawab: Wahai kekasih Allah, siapakah yang sanggup melihat muka baginda, sedangkan baginda sedang merasakan sakitnya maut?” Akhirnya roh yang mulia itupun meninggalkan jasad Rasulullah SAW.

Kesedihan Sahabat

Berkata Anas ra: “Ketika aku lalu di depan pintu rumah Aisyah ra aku dengar ia sedang menangis, sambil mengatakan: Wahai orang-orang yang tidak pernah memakai sutera. Wahai orang-orang yang keluar dari dunia dengan perut yang tidak pernah kenyang dari gandum. Wahai orang yang telah memilih tikar daripada singgahsana. Wahai orang yang jarang tidur di waktu malam kerana takut Neraka Sa’ir.”

Dikisahkan dari Said bin Ziyad dari Khalid bin Saad, bahawasanya Mu’az bin Jabal ra telah berkata: “Rasulullah SAW telah mengutusku ke Negeri Yaman untuk memberikan pelajaran agama di sana . Maka tinggallah aku di sana selama 12 tahun. Pada satu malam aku bermimpi dikunjungi oleh seseorang, kemudian orang itu berkata kepadaku: “Apakah anda masih lena tidur juga wahai Mu’az, padahal Rasulullah SAW telah berada di dalam tanah.”

Mu’az terbangun dari tidur dengan rasa takut, lalu ia mengucapkan: “A’uzubillahi minasy syaitannir rajim?” Setelah itu ia lalu mengerjakan solat. Pada malam seterusnya, ia bermimpi seperti mimpi malam yang pertama. Mu’az berkata: “Kalau seperti ini, bukanlah dari syaitan?” Kemudian ia memekik sekuat-kuatnya, sehingga didengar sebahagian penduduk Yaman.

Pada esok harinya orang ramai berkumpul, lalu Mu’az berkata kepada mereka: “Malam tadi dan malam sebelumnya saya bermimpi yang sukar untuk difahami. Dahulu, bila Rasulullah SAW bermimpi yang sukar difahami, baginda membuka Mushaf (al-Quran). Maka berikanlah Mushaf kepadaku. Setelah Mu’az menerima Mushaf, lalu dibukanya maka nampaklah firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula?” (Az-Zumar: 30).

Maka menjeritlah Mu’az, sehingga ia tak sedarkan diri. Setelah ia sedar kembali, ia membuka Mushaf lagi, dan ia nampak firman Allah yang berbunyi: “Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul, sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudharat kepada orang-orang yang bersyukur?” (Ali-lmran: 144)

Maka Mu’az pun menjerit lagi: “Aduhai Abal-Qassim. Aduhai Muhammad?” Kemudian ia keluar meninggalkan Negeri Yaman menuju ke Madinah. Ketika ia akan meninggalkan penduduk Yaman, ia berkata: “Seandainya apa yang kulihat ini benar. Maka akan meranalah para janda, anak-anak yatim dan orang-orang miskin, dan kita akan menjadi seperti biri-biri yang tidak ada pengembala.” Kemudian ia berkata: “Aduhai sedihnya berpisah dengan Nabi Muhammad SAW.”

Lalu iapun pergi meninggalkan mereka. Di saat ia berada pada jarak lebih kurang tiga hari perjalanan dari Kota Madinah, tiba-tiba terdengar olehnya suara halus dari tengah-tengah lembah, yang mengucapkan firman Allah yang bermaksud: “Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan mati.” Lalu Mu’az mendekati sumber suara itu, setelah berjumpa, Mu’az bertanya kepada orang tersebut: “Bagaimana khabar Rasulullah SAW?

Orang tersebut menjawab: "Wahai Mu’az, sesungguhnya Muhammad SAW telah meninggal dunia." Mendengar ucapan itu Mu’az terjatuh dan tak sedarkan diri. Lalu orang itu menyedarkannya, ia memanggil Mu’az: Wahai Mu’az sedarlah dan bangunlah.” Ketika Mu’az sedar kembali, orang tersebut lalu menyerahkan sepucuk surat untuknya yang berasal dari Abu Bakar Assiddik, dengan cop dari Rasulullah SAW.


Tatkala Mu’az melihatnya, ia lalu mencium cop tersebut dan diletakkan di matanya, kemudian ia menangis dengan tersedu-sedu. Setelah puas ia menangis iapun melanjutkan perjalanannya menuju Kota Madinah. Mu’az sampai di Kota Madinah pada waktu fajar menyingsing.

Didengarnya Bilal sedang mengumandangkan azan Subuh. Bilal mengucapkan: “Asyhadu Allaa Ilaaha Illallah..” Mu’az menyambungnya: “Wa Asyhadu Anna Muhammadur Rasulullah.” Kemudian ia menangis dan akhirnya ia jatuh dan tak sedarkan diri lagi. Pada saat itu, di samping Bilal bin Rabah ada Salman Al-Farisy ra lalu ia berkata kepada Bilal: “Wahai Bilal sebutkanlah nama Muhammad dengan suara yang kuat dekatnya, ia adalah Mu’az yang sedang pengsan. Ketika Bilal selesai azan, ia mendekati Mu’az, lalu ia berkata: “Assalamualaika, angkatlah kepalamu wahai Mu’az, aku telah mendengar dari Rasulullah SAW, baginda bersabda:

“Sampaikanlah salamku kepada Mu’az.” Maka Mu’az pun mengangkatkan kepalanya sambil menjerit dengan suara keras, sehingga orang-orang menyangka bahawa ia telah menghembus nafas yang terakhir, kemudian ia berkata: “Demi ayah dan ibuku, siapakah yang mengingatkan aku pada baginda, ketika baginda akan meninggalkan dunia yang fana ini, wahai Bilal? Marilah kita pergi ke rumah isteri baginda Siti Aisyah ra.” Ketika sampai di depan pintu rumah Siti Aisyah, Mu’az mengucapkan: “Assalamualaikum ya ahlil bait, wa rahmatullahi wa barakatuh?”

Yang keluar ketika itu adalah Raihanah, ia berkata: “Aisyah sedang pergi ke rumah Siti Fatimah. Kemudian Mu’az menuju ke rumah Siti Fatimah dan mengucapkan: “Assalamualaikum ya ahli bait.” Siti Fatimah menyambut salam tersebut, kemudian ia berkata: “Rasulullah SAW bersabda: Orang yang paling alim di antara kamu tentang perkara halal dan haram adalah Mu’az bin Jabal, ia adalah kekasih Rasulullah SAW.”

Kemudian Fatimah berkata lagi: “Masuklah wahai Mu’az.” Ketika Mu’az melihat Siti Fatimah dan Aisyah ra ia terus pengsan dan tak sedarkan diri. Ketika ia sedar, Fatimah lalu berkata kepadanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sampaikanlah salam saya kepada Mu’az dan khabarkan kepadanya bahawasanya ia kelak di hari kiamat sebagai imam ulama.”
Kemudian Mu’az bin Jabal keluar dari rumah Siti Fatimah menuju ke arah kubur Rasulullah SAW.

Hadis Nabi:

Telah ditanya siapakah antara yang kau cintai wahai nabi Allah, maka baginda bersabda, yang lebih aku cintai adalah mereka yang hidup selepasku. Mereka tidak melihatku tetapi mereka lebih mencintaiku.

*kisah nabi dan hadis ini diambil dari http://lailatulmawardah.blogspot.com.

Jazakillah khairan kathira wahai ukhti nurizz. terlalu banyak ilmu yang ku dapat melalui blogmu. walaupun ku hanya kenal dirimu melalui tinta dakwahmu, ku rasakan tidak mengapa kerana ukhwah tidak mengenal rupa dan usia. yang ku pasti, kita seperjuangan. sama-sama ingin menjadi daei. ingin ku kenali mu dengan lebih lanjut, moga diizinkan Allah =)

i have a big dream

as u can see in my wish list, ada 2 impian yang ingin sHi laksanakan jika diizinkan Allah.

1) Membuka rumah anak-anak yatim

Anak-anak yatim ini kurang bernasib baik kerana mereka kehilangan ibu bapa sejak mereka kecil. seperti mana Nabi Muhammad S.A.W merasai menjadi seorang yatim piatu semenjak kecil. diriku hanya mampu membayangkan keadaan mereka, namun mereka yang merasainya. impianku adalah untuk membina sebuah rumah untuk mereka, diberi makan pakai secukupnya dan yang paling penting diberi kasih sayang serta pendidikan sesempurnanya. apa yang ku mahukan mereka bukan sahaja menjadi manusia yang mulia di dunia, malah memiliki hasil menuai di akhirat kelak. Pepatah arab = man zara'a hasoda (siapa yang menuai, dia yang akan dapat hasilnya)

Ada satu rumah anak-anak yatim yang ku jadikan contoh. Rumah Aman ini ialah rumah kebajikan swasta yang terletak di Shah Alam. ada kawan-kawanku (Neeza, Kak Wani & Aq) yang telah pergi dan spend time dengan anak-anak ini. apa yang membuatkanku tertarik dengan rumah ini ialah tagline mereka iaitu Charity for The Pleasure of Allah. mereka menggunakan konsep I-SMART iaitu Iman, Solat, Muhasabah, Accountability, Responsibility and Taqwa untuk mendidik anak yatim ini. kebersihan, kekemasan, keselamatan, disiplin dan kasih sayang sesama mereka yang dititikberatkan. solat jemaah bersama sudah semestinya. and there are very behave (no fighting, no bad words come out from their mouth) and brilliant too. selalu dapat top 5 at school. Sila layari website di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

http://www.rumahaman.com/

Firman Allah:

Mereka bertanya kepadamu (Muhammad) tentang apa yang harus mereka infakkan. Katakanlah, "Harta apa saja yang kamu infakkan, hendaklah diperuntukkan bagi kedua orang tua, kerabat, anak yatim, orang miskin dan orang yang dalam perjalanan." Dan kebaikan apa saja yang kamu kerjakan, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

(Al-Baqarah 2:215)

Firman Allah:

Maka terhadap anak yatim janganlah engkau berlaku sewenang-wenang. Dan terhadap orang yang meminta-minta, janganlah Engkau mengherdiknya.
(Ad-Duha 93:9-10)

2) Membuka Islamic Montessori School

Most important years of a child's life is not the university years, but its from birth to six. ku percaya didikan di peringkat awal merupakan didikan yang paling penting untuk mencorakkan seseorang anak. akanku didik mereka bagaimana ingin menjadi hamba Allah yang taat kepadaNya, kepada RasulNya, taat hormat pada ibu bapa, adik beradik, keluarga, sahabat dan orang di sekeliling. Sebuah modul khas yang mengandungi segala aspek JERI (Jasmani, Emosi, Rohani, Intelek) akan disediakan dan sudah semestinya segalanya berlandaskan Al-Quran dan Sunnah. Malay + English + Arabic Language will be used to communicate with them. Akan ada kelas agama (meliputi akidah, fiqh, tauhid, sirah & Bahasa Arab), kemahiran 3M (membaca, menulis, mengira), colouring, drawing, baking and cooking, nasyeed & acting competition, hafazan competition, summer camp, picnic, do-it-urself, friendship day, family day, sports day and graduation day. Juga akan diselitkan tayangan video dan nyanyian dari kumpulan nasyid. satu folio khas bagi setiap seorang pelajar akan diberi kepada parents pada graduation day di mana folio ini mengandungi gambar, perbualan, video dan comments dari cikgu tentang apa yang mereka lakukan sepanjang berada di sekolah serta akan ditunjukkan juga hasil kerja kreatif mereka kepada parents. with that, parents boleh melihat perkembangan anak-anak mereka from day 1. Yang paling penting, ku ingin menitikberatkan soal aurat dan menjaga ikhtilat (pergaulan) sesama mereka. Biarkan mereka tahu dan sedar bahawa batasan ini amat penting dijaga dari kecil lagi.

Islamic Montessori School yang sHi jadikan contoh ialah Nuh's Ark Islamic Montessori School yang terletak di 2 tempat iaitu Kemuning Utama dan Shah Alam. sHi suka dengan objektif utamanya di mana mereka ingin menanamkan konsep sebenar Iman dan Deen mengikut Al-Quran dan Sunnah kepada kanak-kanak. Ini yang menjadi kelainan berbanding tadika atau Montesorri yang lain. Sila layari website di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

http://www.nuhsark.edu.my

Hadis Nabi:

Setiap anak yang dilahirkan adalah suci maka kedua ibu bapalah yang mencorakkannya sama ada menjadi Yahudi, Nasrani, atau Majusi.

memang diakui kedua2 impian besarku ini memerlukan duit/modal yang cukup banyak tuk hasilkan. pengalaman juga perlu banyak. ku rasakan duit boleh dicari, dengan wang simpanan yang sudah ku menabung sejak dulu, mungkin juga ku boleh share dengan beberapa partners. pahala kita juga akan dikongsi bersama kan? mengenai pengalaman, ya, memang perlu. oleh itu, ku akan menggunakan seadanya 5 tahun ikatanku bersama KPM dengan mengajar di sekolah menengah untuk mencari pengalaman dan juga memerhati serta belajar dengan orang yang lebih arif mengenai keduanya ini. Pepatah Arab ada mengatakan "man jada wajada!" ( siapa yang berusaha, dia yang berjaya!) so who's with me?? ;)


1 sms received from Kak Salwa (7:28 PM):

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau pasti boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan
Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Berfikir boleh melakukan
Fikirkan BOLEH !!!

* eh, mcm tau2 je Kak Sawa ni. yups, i can do it. with Allah besides me all the time, im sure i can. dah lama tak dgr lagu ni berkumandang.. thanks sys ;)

Ku berdoa, semoga Allah panjangkan umurku dan sihatkan tubuh badanku agar ku dapat laksanakan niat dan impian ku ini. Hanya kepada Engkau tempat hambaMu ini bergantung harap. Semoga dipermudahkan dan diberkati olehNya. Ameen.

*I watched Akademi Nasyid at TV9 with mak n Hassan just now. its a nice show. semuanya sangat talented dan memiliki suara yang sedap. apa yang menariknya, ada satu peserta lelaki istimewa, Azhan Atan. walaupun beliau buta mata, namun tidak buta hati. Kurniaan memiliki suara emas yang Allah beri padanya digunakan di jalan yang betul, iaitu dengan berdakwah. Berdakwah dengan cara bernasyid, untuk memberi pesanan, nasihat dan peringatan kepada sesiapa yang ingin mendengarnya.

Friday, June 27, 2008

Donating blood, my very first time.


again..i went to school today. the school launched this programme so called Karnival Kolaboratif 3K. 3K stands for Keselamatan, Kesihatan, dan Kebersihan. Many activities has been done such as recycle campaign, free medical and dental check-up, exhibition about drugs and dengue fever, fire demo, and blood donation.

since masuk UM almost 3 years, berkali-kali kempen derma darah diadakan. ada dianjurkan di kolej 3, kolej 5, kolej 6, kolej 12, di KPS, malah di kolej sHi (kolej 4) sendiri. namun tiada satu pun yang membuatkan sHi tertarik untuk mendermanya. takutt.. well, that's a typical excuse for gurls, perhaps for boys too..=D

but today, history happens. i had challenged myself! dan ternyata, takde mende pun derma darah ni. sakit tu mcm kena gigit semut api je. Saidina Abu Bakar kena bisa kala jengking masa pangku Nabi tido dalam Gua Thur tu lagi sakit. alhamdulillah.. Allah dah hilangkan satu ketakutan sHi hari ini. today its proven, donating blood is not a fear for me.


i became a hero today! moga usahaku yang sedikit ini dpt membantu org2 yg memerlukan terutamanya saudara seIslamku. tangan yang memberi adalah lebih baik dari tangan yang menerima. lets follow the sunnah.

Hadith Nabi:

The upper hand is better than the lower hand, and start with those who are under your care.

while waiting for the VIP came, i read this book given free from Pusat Pungutan Zakat bertajuk Terjemahan dan Huraian Surah Al-Waqiah. alhamdulillah..dah boleh hafal beserta maknanya dari ayat 1 sampai ayat 23. bolehlah praktis baca dlm solat nanti. sedang cuba menghafal ayat seterusnya...

Firman Allah:

[56.1] Apabila berlaku hari kiamat itu,

[56.2] Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya.

[56.3] Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar), dan meninggikan (golongan yang taat).

[56.4] (Ia berlaku) semasa bumi bergoncang dengan sebebar-benar goncangan.

[56.5] Dan gunung-ganang dihancur leburkan dengan selebur-leburnya,

[56.6] Lalu menjadilah ia debu yang bertebaran,

[56.7] Dan kamu pula menjadi tiga puak (yang berlainan keadaannya);

[56.8] Iaitu puak pihak kanan; alangkah bahagianya keadaan puak pihak kanan itu?

[56.9] Dan puak pihak kiri; - alangkah seksanya keadaan puak pihak kiri itu?

[56.10] Dan (puak yang ketiga pula ialah) orang-orang yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), - yang akan mendahului (mencapai balasan yang sebaik-baiknya di akhirat kelak);

[56.11] Mereka itulah orang-orang yang didampingkan (di sisi Allah),

[56.12] (Tinggal menetap) di dalam Syurga-syurga yang penuh nikmat.

[56.13] (Di antaranya) sekumpulan besar dari umat-umat manusia yang terdahulu;

[56.14] Dan sebilangan kecil dari orang-orang yang datang kemudian.

[56.15] (Mereka duduk di dalam Syurga itu) di atas takhta-takhta kebesaran yang bertatahkan permata;

[56.16] Sambil berbaring di atasnya dengan berhadap-hadapan.

[56.17] Mereka dilayani oleh anak-anak muda lelaki yang tetap kekal (dalam keadaan mudanya), yang sentiasa beredar di sekitar mereka, -

[56.18] Dengan membawa piala-piala minuman dan tekoh-tekoh serta piala atau gelas yang berisi arak (yang diambil) dari sungainya yang mengalir.

[56.19] Mereka tidak merasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya.

[56.20] Dan juga (dibawakan kepada mereka) buah-buahan dari jenis-jenis yang mereka pilih,

[56.21] Serta daging burung dari jenis-jenis yang mereka ingini.

[56.22] Dan (mereka dilayani) bidadari-bidadari yang cantik parasnya,

[56.23] Seperti mutiara yang tersimpan dengan sebaik-baiknya.

(Al-Waqiah 56:1-23)

Pada Hari Kiamat kelak, Allah bahagikan manusia kepada 3 golongan:

1) Golongan al Maymanah (golongan kanan) - bakal menerima balasan syurga dan diserahkan buku catatan amalannya melalui tangan kanan.
2) Golongan al Mash'amah (golongan kiri) - bakal menerima balasan neraka dan diserahkan buku catatan amalannya melalui tangan kiri.
3) Golongan As-Sabiqun (golongan org yg terdahulu) - golongan yang sentiasa berlumba-lumba membuat kebaikan, terdiri daripada para nabi dan rasul, para sahabat, para pejuang Islam, hakim yang adil & jujur, mereka ini didekatkan dan dihampirkan kedudukannya di sisi Allah S.W.T.

semoga kita semua tergolong di dalam Ashabul Maymanah dan bukan dalam Ashabul Mash'amah. sHi, cuba tgk balik last few verses above...Indahnya jannah...sape nak? saya nak! =)

ayah is waiting for bus to balik kampung. smoga usaha dan pengorbanan ayah ini akan membawa kejayaan dan diberkati Allah S.W.T. Ameen. lots of hugs and kisses from us to you.

*i'm not feeling well after went back home..sneezing badly. dah stat nak kena demam nampak gaya nih. i hope this is not the side effect of donating blood..mak ok je takde pape pun. hurm...naaaa~ need to rest and sleep earlier tonite i guess. makan ubat?? ferrous fumarate, folic acid plus panadol and ubat selesema. 4 biji pil kena telan. taknak boley tak.. makkkk... ;(

Allahumma 'afini fi badani, allahumma 'afini fi sam'i, allahumma 'afini fi basori
(Ya Allah, sihatkanlah tubuh badanku, sihatkanlah pendengaranku, sihatkanlah penglihatanku)

Wednesday, June 25, 2008

We have pride and dignity. Allah loves us~

Malaysian city reminds Muslim women not to wear bright lipstick, noisy high heels

AP - Tuesday, June 24

KUALA LUMPUR, Malaysia - Authorities in a northern Malaysian city are calling on Muslim women not to wear bright lipstick and noisy high-heel shoes if they want to follow the "Islamic way," an official said Tuesday.

The municipal council in Kota Baru, run by a conservative Islamic party, is distributing pamphlets that recommend women refrain from wearing heavy makeup, including bright lipstick, and loud high-heel shoes to work, council spokesman Azman Mohamad Daham said.

"We just distribute pamphlets. Our minimum guideline is they must wear headscarves," he said. "The rest is up to them. If they want to follow the 100 percent Islamic way, it's up to them."

He said the suggestions aim to prevent rape and protect women's dignity and morals. The campaign started in 2006, but new pamphlets are circulated each year, he said.

Kota Baru is the capital of Kelantan state, which is ruled by the conservative opposition Pan-Malaysian Islamic Party.

National news agency Bernama earlier reported the city had issued a directive forbidding women from wearing makeup and noisy high heels, but Azman said the report was incorrect. He said the only legal directive is one that was issued a decade ago, ordering Muslim women to wear headscarves.

Violators can be fined up to 500 ringgit (US$150), Azman said, adding that an average of 20 women were fined each month for breaking the rule.

Malaysia, where about two-thirds of the population is Malay Muslim, prides itself on being a moderate country. Other ethnic groups _ Chinese and Indians who follow other religions _ do not face restrictions on their clothing and are free to practice their faiths.

However, debates about Muslim dress codes and behavior erupt occasionally.

The Pan-Malaysian Islamic Party, which secured an unprecedented number of parliamentary seats and state governments together with two other opposition parties in March elections, has only recently backed away from openly advocating an Islamic state.


(u can read the original news by clicking my post title above. it will gives u the link.)


* sHi: i dun really care the proposal is from which party whether opposition or government because i am not so interested in politics, but what i really care is about the title highlighted. what more can i say. its written in the verses below:

Firman Allah:

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
(An-Nur 24:31)


Firman Allah:

Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliyah zaman dahulu; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat; dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu - wahai "AhlulBait" dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).
(Al-Ahzab 33:33)

Firman Allah:

Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
(Al-Ahzab 33:59)

that's why i said Allah loves us. Thank You Allah :)


Tuesday, June 24, 2008

To Love & To Be Loved


Choral Speaking Competition (Interclass)
5G (2003)
MRSM Balik Pulau

Title: To Love & To Be Loved

Ho Ho Ho !!!
Guuud afternoon!

We are from 5G are here to present to you, you and you

A show that you will never forget
That will make the downtown turn around
And all you have to do is listen...Shhhh!

What a boring day...
What are we doing here?
Let's talk about something fun!
Mmm... Sports? Yucks! Friendship? Uweks!

Cars? Nope! Barbie Dolls? Naaaaa...


How about LOVE?
LOVE? What is LOVE?
LOVE is annoying! LOVE is simply fun!
LOVE is a game. Man, that's lame...


There are thousand meaning of LOVE
It's not about who you've dated,
or dating or haven't dated at all

It's not about who you've been kissed
or which guy or gurls like you

Different people with different opinion!
According to Oxford Dictionary,
LOVE is a strong feeling that U have

when U like someone or something very much

It's all about trust, happiness and compassion!

Gurl, what kind of boys that U want?

We want someone tough, handsome, rich, educated

Someone like mmm.. Beckham!

Boy, what kind of gurls that U want?

We want someone who funny, cute, sexy, beautiful
Someone like J Lo! ( Ha..Ha..just forget it)

What does couple do?

Holding hands, kissing, hugging and...

Don't say that! (Ooooo..)


To Love & To Be Loved (such a romantic thing)
The same theme

But two different things!
To Love is simpler than To Be Loved

As it simpler to say than to act
( I'm a nice lover, Oh yea??)

To Love don't cost a thing but heart

To Love makes U share all your feelings with others
To Be Loved depends on unpredictable heart

To Be Loved makes you secure with the joy of love

To Be Loved means a lot better than To Love
( Who loves me? I Me I Me !!)


So please please please appreciate LOVE.

Thank You.

that was 5 years back.. my handwriting was horrible. tapi still boleh baca laa.. ;)
i was such a teenager who only think about puppy love, enjoy, and fun with quite blurry vission in life.
now...5 years later, i am matured enough to judge what is good and what is bad for me. and the most important, what is my main focus in life:
--> A.L.L.A.H <--

i think i wanna change the one that i bold into this:

Gurl, what kind of boys that U want?
We want someone who is true Muslim, carrying message of Islam,
Someone like mmm.. Saidina Ali!

Boy, what kind of gurls that U want?
We want someone who is true Muslimah, wearing hijab with proud,
Someone like Saidatina Fatimah!

yups, that's better. and at the end of the song, i should add this:

Allah The Almighty
We always LOVE you

Cause you are the only true lover in this life

And nobody could love us like You do

You are the everlasting LOVE

The only one deserves To Love & To Be Loved...
Thank You. =)

aha! this is much much better. COMPLETE. isn't it? ;)

to all 5G members, did u still remember our choral speaking? kan kita kena buat persembahan kat dewan dpn sume sempena English week if im not mistaken. time Lynn ckp "such a romantic thing", dia wat suara sengau mcm The Nanny tu..funny~ Hafifi yang pendiam tu pun leh join sama. mmg cool habis lah even kelas kita tak menang. well...those were the days that i really missed. =D

to all my former classmates:
Kinah, Farah, Faizah, Zaki, Anis, Farid, Buk, Hezreen (Hezweeeen~ =D), Ati, Ida, Fiza, Lynn, Lyana, Azizi, Keri, Hafifi, Aidil, Ikhwan and not to forget MJ, Hadi, Misya, Ashmil and Aimul. terlalu byk pahit manis, suka duka kite bersama selama 2 tahun. thanks for giving me this golden opportunity knowing all of u. i miss all of u fillah. do keep in touch! =)

* tringat arwah Ibnu Syahir. Ibnu sangat baik, ceria, kelakar dan Ketua Homeroom yg bertanggungjawab. smoga Allah merahmatinya dan menempatkannya di kalangan orang-orang yang diredhaiNya. Al-Fatihah.


Sunday, June 22, 2008

2 walimah


last nite, i accompanied my parents to their daughter's best friend's wedding at Dewan Perdana Felda. my parents need to be so called "wakil penjemput" to their friends, so we went early and solat maghrib at the surau provided. alhamdulillah, thank you Allah, the function was held smoothly and successfully from the beginning till the end. the food was great. its just that i was not comfortable with the surroundings. hurm, lelaki perempuan bukan muhrim, tak kira muda atau tua bersalam-salaman tiada rasa segan silu. yang tidak memakai tudung memang sangat lah banyak. sedang kami menyambut tetamu yg dtg, masih ada lagi lelaki ajnabi yang ingin menyalamku. lekas2 aku menangkupkan kedua2 tgnku di depan dada. mungkin bagi uncle (tuan rumah) dan lelaki itu, aku diibaratkan tidak menghormati mereka, namun ku harap mereka faham, betapa aku mempunyai prinsipku sendiri. terdapat banyak lagi cara untuk aku menunjukkan betapa aku hormati mereka tapi bukan dengan cara bersalaman. sedangkan dengan mak ayah pun aku takut untuk menderhaka, apatah lagi ingin menderhaka kepada perintahNya.. Yang Maha Berkuasa. sHi sangat terkilan. iman hambaMu ini masih lemah, ya Ghafur. daku hanya mampu mencegah kemungkaran yang berlaku dengan menegur mak dan ayah secara baik.

tarian dan nyanyian menemani majlis sepanjang ianya berlangsung, diam-diam hati ku berdoa, Ya Allah, jauhilah diriku ini dari zina mata dan Kau berikanlah petunjuk serta hidayah kepada kami yang berada di dalam dewan ini.

tghari td ada satu lagi walimah yang sHi hadiri iaitu Kak Mas, yang banyak membantu dan menemani sHi sekeluarga ketika berada di Brisbane 3 years ago. sempat juga mak dan sHi mengambil gambar kenangan bersama pengantin. (nak tunjuk kat Kak Salwa sebenarnya) ;)

ucapan ikhlas buat kedua-dua pengantin baru, Kak Suriati & Abg Idris serta Kak Mas & Abg Zul Alwi:

"Barakallahu lakuma, wa barak 'alaikuma wa jam'a bainakuma fil khair, wa razaqakuma zurriyatan tayyibatan tanfa'ul islam wal muslimin"

Maksudnya:

"Semoga Allah membarakahi kalian dan melimpahkan barakah kepada kalian, dan mengumpulkan kalian dalam kebaikan, serta mengurniakan kalian zuriat yang memberi manfaat kepada islam dan muslimin keseluruhannya"

Semoga rumahtangga kalian sakinah, mawaddah wa rahmah.
itulah sebaik-baik ucapan dan doa bagi pasangan yang baru berkahwin.
Selamat pengantin baru :)

Hadis Nabi:

Rahsiakan pertunangan umumkan perkahwinan


* Abg Hazriq (abg homeroom di mrsm bp dulu) sudah berlepas ke Mekah untuk menunaikan umrah. Selamat beribadah diucapkan, semoga selamat pergi dan selamat pulang ke tanah air. Ameen.

Saturday, June 21, 2008

200608 ayahku berusia 54 tahun


orait2..another post for tonite

buat ayahanda yg tercinta,

selamat hari lahir yang ke 54.
smoga usia kita yang semakin meningkat tidak menjadi penghalang tuk kita sentiasa beribadat kepadaNya.
smoga Allah memberi keredhaan dan keberkatan hidup kita sekeluarga.

Anakanda mu berdoa...

Firman Allah:

Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertakwa.
( Al-Furqan, ayat 74)

* everytime solat jamaah, ayah tak pernah lupa utk baca doa ni. Dan kami, makmum di belakang mengaminkannya.
ayah sedang menghitung hari untuk pencen. tak saba dia nak dok rehat diam2 kat umah. ha? what? ayah pun dah ada blog??? uish, ni tak leh jd niii...dh makin maju :)

Friday, June 20, 2008

a long tiring day, but it's worth ~


i truly admit, i am a homer person. yes i am. i love to stay in my room, facing my laptop (yg dh byk berjasa selama lebih 3 taun) , listening to nasyeeds, playing with Nini, do some readings, and do some other things. but today, tergerak hati nak ikut mak ke skolah. since she said that today got morning assembly, so saje je nak tgk Pn. Maziyah bg speech kat students. ;)

we went out around 6.45am in the morning, as soon as we reached SMK Bandar Rinching (SMKBR), everyone's ready to start the assembly. diringkaskan cite, after majlis penyampaian hadiah sempena Bulan Sc & M3, there are a few students melancarkan roket ciptaan mereka di padang. (wah, tringat masa kat mrsm bp dulu pun ada gak wat roket2 ni). tinggi dan jauh roket mereka pergiii..yg bestnye, last skali ada small parachute diterbangkan. a very big applause to them! sgt comelll..~ taula, students kan, time cikgu bg speech je sume wat muka ngantuk le borak2 le. tp bila cikgu kata ada pertunjukan kat padang je, sume trus segar bugar mengadap ke padang. besela, kite dulu pun mcm tu gak kan. =D

lastly, tiba lah masanya untuk pengetua memberikan ucapan. this is the time where i totally respect my beloved mak. she can talk and talk without looking any text in front of her. so spontaneous dan dgn lancarnye berucap tanpa tersekat2! kalo sHi, ayoo..mmg sediakan skrip penuh la jwbnye. pastu sure berlatih dpn cermin dulu bg mantap. nway, everyone got their strengths and weaknesses rite ? =D

after having breakfast, i went to Chemistry lab and having conversation with Kak Sal, the Chem lab assistant. then, berkenalan pula dgn Mrs Khor, Chem teacher for form 5 pure Sc students. She's previously from SM Sains Teluk Intan, just moved in to SMKBR about 1 year ago. After chatting a while, the students came to the lab and we started having an experiment title fermentation of ethanol. do u still remember the experiment, friends?? (wah, time ni tringat lak cikgu fatini yg sgt2 garang. penah kena cubit dgn dia sbb tak dpt jwb soklan time klas Kimia duluu..huhuuu). about 1 hour i became a good observer, help the students preparing their experiment in a correct method and also teach them how to balance the formula equation.

these are some good things about Mrs Khor that i should practice being like her:

1) being friendly to students ( thus, students tak rasa takut tuk tanya dan jwb soalan)
2)strict but not garang mcm rimau (kenalah tegas, ni kan chemistry subject, ada experiment yg sgt merbahaya, so takleh main2 and take for granted)
3) supportive ( let students do the experiment themselves, she just guide the correct way)
4) let the students think and think and think ( she didn't give the answers directly to students whenever they cannot answer it, she will asked and asked again and give some clues till the students got the exact answer by their own)

kringggg...the bell rang. end of the class ~ alhamdulillahhh =)

* kami berdua tiba di rumah about 6pm. b4 that, sempat singgah beli bufday card and bufday cake to ayah. yeah, and not to 4get, belikan kak aisyah buku cinta bertasbih. nanti sHi pos ke UK yeee. hurm, what a nice lesson & experience i have today. even sgt2 penat, but still i am happy and sgt tak sbr nak masukkan dlm blog. tahan gak mata ni jgn tdooo... :)


Firman Allah:

Maka ingatlah kepadaKu, Aku pun akan ingat kepadamu. Bersyukurlah kepadaKu dan janganlah kamu ingkar kepadaKu.
(Al-Baqarah, ayat 152)

Thursday, June 19, 2008

pesanan buatmu sahabat ~


Hadis Nabi:

Barangsiapa di kalangan kamu melihat KEMUNGKARAN, ubahlah dengan TANGAN, jika tak mampu ubahlah dgn LIDAH, jika tak mampu ubahlah dgn HATI. itulah selemah-lemah iman.

ingat ye, kalo nampak je org wat dosa ke maksiat ke, pape yg mungkar, ada 3 step, 1st, cuba ubah dgn tangan (iaitu dgn perbuatan), 2nd, kalo tak mampu sbb takut ke atau bimbang akan bw kemudaratan bg diri, cuba ubah dgn lidah (iaitu dgn percakapan), 3rd, kalo masih lagi tak mampu gak, gunalah hati (iaitu membencinya dan berazam akan cegahnya satu masa nanti kalau mampu). Cara yg terakhir ini tahap iman yg paling lemah.

sharing is caring!

i share bcoz i really truly deeply care you..

ukhwah fillah =)

Muslim Ummah! Yes we are !


these 3 songs by Soldiers of Allah really make me wanna stand up and bring Islam back to victory. sHi akan cuba step by step, firstly of course lah dgn mentarbiyah diri sendri dulu, 2ndly ialah dengan mentarbiyah my beloved 3 little brothers, mmg payah because they have been surrounded with this kind of situation and condition. and also with all my best frens and my 3 adik angkat that i truly deeply care and love. because i believed in this verse from Allah:

Maka barangsiapa mengerjakan kebaikan seberat zarah, nescaya dia akan melihat balasannya. Dan barangsiapa mengerjakan kejahatan seberat zarah, nescaya dia akan melihat balasannya.
(surah Al-Zalzalah, ayat 7-8)

smoga segala amal kebaikan yg kita lakukan akan diganjariNya..ameen.

1) Sleeping Giant - Soldiers of Allah

...Let us Rise the Ummah
and follow the Sunnah

to bring back Islam
implement the Quran

awake this sleeping giant

that's stronger than a lion

to chain up the shaitan
victory is promised
so work for Islam

and keep your Deen strong
we've waited too long
From here to Mecca


ALL TOGETHER NOW!
Let us Rise The Ummah!

Let us Rise The Ummah!

Let us Rise The Ummah!

The poison is injected
The giant is asleep

He's chain into sections

To keep him off his feet

The mission is forgotten

The bond is getting weak

Wake up oh Muslim Ummah

Before we face the heat

* sHi: all for one and one for all! together we stand, divided we fall! we are Muslim Ummah! :)

2) No Compromise - Soldiers of Allah

We won't compromise this Deen
No matter how hard it seems
We won't compromise this Deen

Allah is with Muslimeen


They want to change
my name from Ali to Al
From Mohammed to Moe

Practice half of Islam

LAA?..!! I don't think so

do you remember the story of Bilal
How they were crushing him
between rocks
Because he wouldn't compromise
La - Ilaha - Ilallah
Mohammedun Rasul-lu-llah
ALLAHU-AKBAR!!!

From slavery to bravery
No negotiations of this Deen

Ya? Muslimeen look to Islam

and you will see Islam is complete

No compromise at no cost

Practice Islam
and not just at the mosque
Doesn't make a difference

if it's him or her or me
We should be representing Islam
so stay strong
and Keep your Muslim identity

Under no circumstances
No matter what they think

Sisters be Proud
A Muslimah
ALLAHU-AKBAR!!!
That's what you are

With that Hijab on
Despite the peer pressure
in our lives
Covering up a way
from the evil eyes
In school at work we advise
Don't compromise Islam
guides
Darkness to light Weakness
to might
Stand tall Answering Allah's call
Brothers do the same

Don't play the kafir's game

We Muslims
Yeh..
We stand up for each other
Brother to a brother
Islam has no contender &
WE WILL NEVER SURRENDER...

* sHi: No compromise in Islam...we should practice Islam completely. I am proud being a Muslimah. ;)

3) Muslim for Life - Soldiers of Allah

Now If we don't change society
Then we are part of the cause
on the Day of Judgement
We are going to stand in front of Allah
There will be no excuses
For being useless

Prophet showed us
how to be a statesman
a father,
a leader
Amir of jihad a husband,
a judge
and a friend

We are the youth
Let us Bring Islam Back

We did it in the past
So let us do it again

M-U-S-L-I-M
MUSLIM 4 LIFE
& WE WILL NEVER GIVE IN
WE STAND UP AND SPEAK OUT
AGAINST THOSE WHO OPPRESS
WE TAKE ISLAM & WE TAKE NO LESS...

* sHi: one day, we will be asking of every single thing that we do in this world, so are we ready to face the Q & A session ?? :)

Firman Allah:

Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.
( Surah Al-Hujurat, ayat 10)

* im having discussion ilmiah with my fren..best gak tukar2 opinion ni, cube solvekan problem diri masing2, share ayat quran dan hadis yg masing2 tahu, so takpe la stay up mlm ni kan. tlg orang ;)


Wednesday, June 18, 2008

C.I.N.T.A (what is our priority?)

ketika rakyat Malaysia sedang sibuk berbincang/berdebat selepas mendengar penjelasan Tan Sri Hassan Merican mengenai peranan Petronas tentang kenaikan harga minyak yg melanda negara mlm td, sHi pula terasa ingin mencatit serba sedikit mengenai apa yg sHi baca di blog muharikah, blog kak aisyah yang baru sHi kenali ptg td iaitu mengenai Prioriti Cinta.

its about cinta..cinta?? cinta!! yes..cinta. cinta ialah satu perasaan yg sgt suci yg tak boleh dipisahkan dari kehidupan manusia. mmg Allah jadikan perasaan cinta itu untuk semua. semua manusia berhak mencintai dan dicintai.

Firman Allah:

Katakanlah, jika bapa-bapamu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, isteri-isterimu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatirkan kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya serta berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusanNya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.
( Surah At-Taubah, ayat 24)

menurut blog muharikah, terdapat 3 prioriti dalam mengklasifikasikan cinta iaitu tertinggi, pertengahan dan terendah.

1) Cinta tertinggi - ialah bila kita letakkan cinta kepada Allah (mahabbatullah), cinta kepada Rasullullah (mahabbaturrasul) dan cinta kepada jihad melebihi dari segalanya.

2) Cinta pertengahan - ialah cinta kepada ibu bapa, anak-anak, saudara mara, suami/isteri dan kerabat. cinta ini muncul kerana keterikatan hubungan dengan orang yg dicintainya, iaitu dengan ikatan aqidah, keluarga, kekerabatan dan persahabatan. Ini termasuk cinta yang dipandang tinggi oleh syariat Islam dan merupakan cinta kedua selepas Allah, rasul dan jihad di jalanNya.

3) Cinta terendah - ialah bila cinta seseorang itu melebihkan cinta keluarga, kerabat, harta dan tempat tinggal dari cinta kepada Allah, rasul dan jihad fisabilillah. Apabila cinta ini dijadikan nombor satu dalam kehidupannya jadilah dia cinta yang paling hina dan keji. Cinta ini termasuklah menyintai sesuatu selain dari Allah, menyintai dunia dan cintakan hawa nafsu.

wallahua'lam.

* jazakillah to kak aisyah for this tazkirah. Kak aisyah is taking medic in UK. sape yg suka bc cerpen boleh ke blog nya di http://muharikah.wordpress.com. mmg best la cerpen2 dia. u r so talented being a writer la kak. nanti bile2, akak bg home address, sHi akan belikan buku Cinta Bertasbih tu and post it to u. sian lak, kepingin sgt nak baca tuu. hehe..insyaAllah. ;)

Ya Allah, jika aku jatuh cinta pada manusia, janganlah Kau biarkan aku mencintai dirinya melebihi dari mencintaiMu dan RasulMu. Kerana sesungguhnya cinta kepadaMu itulah yang hakiki, yang pasti, yang kekal abadi selamanya. Ku berdoa...


Sunday, June 15, 2008

hepi pader's day to my ayah ~


2day is 15 June 2008, happy father's day to MR IDRIS BIN OMAR (eye o). ayah is still at kampung rite now. eh, wait2..mayb, he's on da way back to KL rite now. mak and me will fetch him at LRT 2nite insyaAllah. but i already sms and wish him. and this is his reply:

Terima kasih. Shi harus berbangga dan bersyukur kerana masih boleh buat wishes. Anyway, tq so much for the wishes. I luv u - ayah

yups, i should be thankful to Allah coz i still have my very own father here..masih lagi berada di dpn mata, masih lagi boleh mendengar suaranya, gelak tawanya, senyum manisnya, wajah letihnya ketika lena. itu lah ayah, seorang ayah. kasihnya ibu membawa ke syurga, kasihnya ayah berkorban nyawa.

these are 10 good things i love about my ayah:

1- funny ( mmg pecah perut kalo dgr dia wat lawaks)
2- very responsible ( pernah at one time, pegi holiday ramai2, naik bot/ferry rasanye, he will make sure mak and anak2 sume lepas n selamat dulu, then baru dia akan naik/turun fr bot)
3. mudah naik angin tp cpt cool (kalo marah mak tu, mmg 3 hari 3 mlm tak bis lagi dok membebel..mak sabo je. huhu)
4. understanding (bila anak2 dh makin besar, dh remaja, he becomes more like a fren to his children)
5. very supportive ( always bg support even my result jatuh teruk, smpai sHi nangis terharu bukan sbb sedey kena marah tp pelik, apsal tak kena marah ni..)
6. very honest & tepati janji (sbb tu ayah paling pantang if anak2 tipu dia, mmg siapp laa..)
7. sgt berjimat ( alwiz memikirkan how to reduce expenses, tambah2 skrg harga minyak naik kan)
8. very hardworking ( tgk la dh terbukti, kuar awal pagi, balik lewat mlm, sume sbb nak dptkan duit tuk anak2)
9. friendly ( asal ada kwn sHi dtg umah ke or ada kwn tlg angkatkan phone sHi ke, sesi sembang menyembang akan berlaku di antara mereka...hehe)
10. sgt pandai tawar menawar ( haha..ni paling syoq, mmg sHi dh ikut jejak langkah ayah, byk skill2 ayah yg sHi dh tiru. time kasih.hehe..)

honestly, no one can replace him in my heart. i wish i can have someone like him. i really wish :)

we all should appreciate what we have rite now. kerana kelak jika tiada lagi, walau menangis air mata darah sekali pun ia takkan kembali pada kita kerana sudah kembali kepadaNya.

ayah, this song is dedicated special for you...thank u ayah.

Sentuhanmu - Inteam

Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

Oh ayah, Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah, Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

* sudahkah anda mengucapkan rasa cinta dan sayang kepadanya? sudahkah anda memberikan pelukan dan ciuman kepadanya? sudahkah anda menunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak kepadanya? jawapannya ada pada diri kita sendiri :)

1 2 3 4 - Aris Ariwatan

Satu... kasih yang abadi
Tiada tandingi Dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... Mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu ku ingat dahulu
Menyisir rambutku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa


Saturday, June 14, 2008

semoga berjaya dik ~


salam
sHi baru balik teman mak daftarkan my 2nd adik, Hussin Ali at KLIUC. nampak Hussin sangat bersemangat tuk mula belajar balik. 2nite he will start his orientation week. (tringat sHi masa mula2 masuk mrsm bp, sHi nangis2 sbb first time dok jauh dgn family, huhu) bgs la dik, kak Syera (gelaran sHi tuk adik2) sennntiasaaa doakan kejayaan yg cemerlang tuk adik2 kak Syera. just dun 4get, Allah no 1, solat jgn tinggal, blaja mesti niat keranaNya..baru kita dpt berkat ok? jgn hampakan harapan mak ayah. Hussin is the only one yg tak penah masuk asrama lagi. so this is the time for you to discipline yourself and get new experience. let us 4get the past and move forward step by step. we all know u can do it!!! u r the smartest child in our family. so use ur smart brain in the right way. may Allah makes it easy for you..Ameen.

Hadis Rasulullah S.A.W :

Lihatlah kepada orang yang lebih rendah daripada kamu, dan janganlah melihat kepada org yang lebih tinggi daripada kamu. Yang demikian itu adalah lebih baik untuk tidak meremehkan nikmat Allah yg dikurniakan kepadamu.

3 old frens hang out together ~


this afternoon, i met my old fwens back as SAAS..atiqah & baiti. tringat lagi kite join Puteri Islam sama2 kat skolah dulu. they havent change at all!! still the same. cuma lebih matured. hehe..
they came to my house. after having my mom's lovely fried pasta, 3 of us hang out together at shopping mall near my house area. not to 4get, i bought a lovely father's day card for my lovely dad. baiti is just having her graduation day and started taking degree. while atiqah is waiting 4 her convocation (chemical engineering course) this august. dgr kata dpt 4 flat last sem kan? tahniah2 !! nway, kami berlepak bukanlah hang out like watchin movies etc.. no more turning back to zaman jahiliyah ok?? well, we talked and chat about our own life. what's happening recently etc. and yeah, of course like any others, both of them were pointing me the usual questions i got lately. huhu..im just telling them the truth, how i can be like this rite now, the new sHi..and alhamdulillah, they respected it. and also, they are my blog fans !! sampai Nini pun dh femes skrg. hehe, syukran jazilan (3 of us amik arab dulu, so mmg fhm la kalo ckp arab nih) ;)

anyway, masa jalan2 tu, masuk POPULAR book shop, and tadaaa..guess what i found? Ketika Cinta Bertasbih 2nd Episode dah keluar. everyone who has been habiburrahman's fans were waiting for so long. alhamdulillah, at last kuar pun the 2nd part ni. mak pun dok tunggu2 kan. nanti Hanim (special name only for special person) dh bis baca, mak plak baca keh. mak kena biskan Dalam Mihrab Cinta dulu. kak Fatonah (pembantu rumah ku yg sgt besh) plak tgh nak biskan AAC. gud2..amalkan membaca buku yang bermanfaat pada kita.

Firman Allah:

Barang siapa mengerjakan kebajikan, baik lelaki atau perempuan dalam keadaan beriman, maka pasti akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan akan Kami beri balasan dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.

(An-Nahl, ayat 97)

* Nahl bermaksud lebah
(kak Salwa sgt suka lebahhh)

According to the verse above, Allah has promised, this is a guarantee by Allah that if we work righteously, we shall be given a life that is good and pure. And we will be awarded according to the best of our actions. Subhanallah.
(quoted from Life Is An Open Secret by Sys Zabrina)
--> everyone should have this book! believe me, sure tak rugi punyerrrr..

so apa lagi? jom laa wat amal kebajikan..dh gerenti dh tuuuu.. ;)

* ayah is in the bus heading to my kampung at Kedah. smoga ayah selamat pergi, selamat sampai dan selamat pulang. after Allah dan Rasulullah, i love mom and u so much much ! =)

Hadis Rasulullah:

Keredhaan Allah itu terletak pada keredhaan ibu bapa dan kemurkaan Allah itu terletak pada kemurkaan ibu bapa

Friday, June 13, 2008

nini turut berzikir ~


huhu..Nini mlm ni comel sgt..pas solat sunat, bc almulk td, saje je amik Nini sbb dia wat gaya sgt comel td..ada ke menguap dpn umah dia..buruk beno. hehe..

then sHi dok zikir2, bc selawat shifa' sambil cium2 dia..sambil usap2 bulu lembut Nini.. dia dok senyaaapp sgt atas tangan. lama lak tu. selalu..phew, susah nak ckp la..mmg gerak sana gerak sini, lari sana lari sini.

lagi satu kan, Nini ni yg slalu sHi perasan, time baca mathurat pas asar je mesti dia bangun, gi tido btul2 dpn umah dia..pastu wat muka kesian..sangattt comel.

tp wat pe nak pelik kan..Nini pun makhluk Allah jugak. for sure la dia pun turut berzikir kepada yang Maha PenciptaNya..Al-Khaliq. tul tak?

Nini, saba ye sayang..mama sHi tau Nini sunyi kan. nanti mama sHi belikan Nini boyfren baru..opps, dlm islam takde istilah boyfren la Nini, nanti mama sHi belikan Nini husband baru yeee...nanti mama sHi ajak Intan ke, sape2 ke pegi cari yg baru ye. caaayang Nini sgt2.

Nini gem gem !


Rabbana atina fidduniya hasanah wa fil akhirati hasanah wa qina a'zabannar

Bermaksud: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan lindungilah kami dari azab api neraka.
( Al-Baqarah, ayat 201)


Jauhilah kami dari azab api neraka yg sgt dahsyat. Nauzubillah min zalik.

Nitey ~

Thursday, June 12, 2008

sHi, why sHi ??



Mahligai Kasih - UNIC

Duhai kasih cuba kau dengarkan
Bisik hati penuh kejujuran
Dengan sepenuh keikhlasan
Ku dambakan pengertian

Jangan kau dengar fitnah dunia
Kerna ianya dusta semata
Menghancurkan kesucian
Jalinan kebahagiaan

Sebenarnya aku merasa
Sinar cahaya yang gemilang
Ketika kau beriku harapan

Dan sering aku harapkan
Cinta berlandas keimanan
Dan kasih suci kita kan diberkati

Ku cuba sedaya
Agar dirahmati perhubungan yang telah terbina
Kerna pasti aku
Yang akan merasa pedihnya kehilangan insan sepertimu

Tuhan berikanlah
Ketabahan hatiku untuk membina impian kasihku
Bersama mengharapkan
Ketulusan cinta ini untuk membina mahligai bahagia..

i dont know, why should i post this lyrics today..i just...dont know... mayb this is what i feel right now..sHi, why sHi ?? remember sHi, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. do U, sHi ? lets be a great individual Muslim firsttt...