Monday, March 30, 2009

istimewanya anak usrah yang seorang ini



Date: 27 February 2009 (Fri) -- again..afwan kathira..dh lebih sebulan br nk update.

memandangkan saya pernah menjadi Timbalan Pengarah 1 untuk projek Care 4 All sesi lepas, saya dijemput sebagai VIP untuk memeriahkan majlis Kempen Kesedaran & Hari Penghargaan Kepada Mahasiswa Istimewa UM. pada awalnye saya tidak merasakan saya akan pergi kerana banyak perkara yang saya rasa perlu di aula'kan (didahulukan). tapi dengan izin Allah, saya pergi kerana pertama2nya anak usrah saya iaitu Kak SS diberi penghormatan sebagai penerima anugerah. maka sudah menjadi tanggungjawab seorg mak usrah untuk menjaga kebajikan dan hak anak2 usrahnya sedaya mungkin. dan keduanya, saya rasa saya patut pergi kerana sudah dijemput oleh pengarahnya sendiri iaitu adik angkat saya, Bazlin.

jadi, malam itu D, anak usrah saya drive dan bawa Kak SS dan saya ke sana. jazakillahu khayran pada D. senja itu, D dan Kak SS baru je balik dr library UKM tuk cari bahan Kak SS untuk projek masternya. malam trus kami ke sana plak. moga Allah balas kebaikan yang D lakukan. insyaAllah. apa yang boleh dikatakan, projek ini walaupun simple dan sederhana, namun memberi kesan yang sgt besar buat semua org terutamanya saya. congrats pada adik B dan Bob selaku Pengerusi JKP Kemas. =D

bagaimana mahu mulakan cerita ye..hmmm...

dengan rahmat dariNya, ketika usrah yang diamanahkan oleh saya dijalankan buat kali kedua, saya dikejutkan dengan kedatangan seorang kakak yang bernama Kak SS bersama anak usrah saya iaitu D. memang bbrp hari sebelum itu, D sms mengatakan ingin mengajak seorg kwnnye dari kolej lain untuk join. saya mengalu2kan. sungguh saya tidak sangka rupanya yang diajak ialah Kak SS. saya tidak pernah menyangka sama sekali saya mempunyai anak usrah istimewa seperti ini. syukur saya ucapkan pada Allah kerana beri saya peluang keemasan ini untuk saya lebih mengenali dan menghayati org spt mereka.

mari saya ceritakan serba sedikit tentang anak usrah saya yang sorg ini:


Kak SS ialah salah sorg mahasiswa istimewa di UM. Kak SS cacat penglihatan sejak dari lahir. katanya, dia baru start pakai tudung tahun ni. masa amik degree dulu, Kak SS tak pakai tudung. terbuka hatinya untuk pakai tudung selepas dia mengambil subjek Bahasa Arab. kini Allah bukakan pula hatinya untuk mendapat tarbiyyah secara berterusan dan join usrah insyaAllah. sekarang Kak SS sedang membuat master di Fakulti Sastera dan insyaAllah akan menyambung PhD di Adelaide, Australia. org sempurna cukup sifat seperti kita harus berasa malu dengan kesungguhan dan ketabahan org spt Kak SS dan rakan2 lain kan??? Nastaghfirullahala'zim..kami mohon ampun padamu Allah.

menariknya Kak SS boleh melihat warna. "Faveret kaler akak wane pink", " wah..cantiknya langit hari ini"... saya pelik dengan kenyataan2 itu pada awalnya. satu hari, saya ziarah ke biliknya dan hadiahkan Kak SS pencil case favourite colournye, "Akak, ni warna pe kak?"..sambil membelek2 dekat di matanya, trus dia kata "warna pink!"... subhanallah. D dan saya pernah membawanya ke Masjid Jamek untuk membeli tudung dan jubah. Kak SS ada mcm2 koleksi baju dan jubah pelbagai warna. pernah juga D ceritakan pada kami, kalau bawak Kak SS ke mana2 tempat tuk wat research dan cari bahan, even tempat yang tak pernah pergi dan susah nak cari, stakat ni D tak pernah sesat..smooth je jalan pulang dan balik. itulah rahmah dan hikmah Allah beri sbb menolong org spt Kak SS. insyaAllah, alhamdulillah wa allahu akbar.

memang benarlah, mata hati itu lebih baik... Kak SS hanya gunakan telinga dan hati. dia sangat mudah menghafal dan menangkap segala apa yang saya ceritakan di dalam usrah. dialah yang paling tak sabar2 nak ke program ISK. dia lah yang paling cpt cari ayat2 Quran yang kami tadabbur sama2 yang berkesan di hatinya untuk dikongsi bersama. ketika di biliknya, segala file tarbiyyah (spt SH, interaksi AQ, video Ustaz S beri talk ISK etc) di dalam external HD saya, semua Kak SS minta copy kan dalam laptopnya. Kak SS lebih cepat membaca dalam bentuk PDF dan word berbanding di dalam buku. sbb dlm laptop, ada translator software. kalau bg buku, kena tukar dulu dalam tulisan Braille atau kena mintak org bacakan.

malam itu, saya tdo semalam dengan Kak SS di biliknya. saya bacakan skit ttg intro Sultan Muhammad Al-Fateh. Kak SS dengar dgn khusyuknya dan memberi respon. esok paginye saya temankan Kak SS ke kelas dakwah di Fakulti Kejuruteraan. tapi saya hanya menghantar memandangkan saya perlu hadiri walimah kawan tghari itu. Kak SS juga pernah tdo di bilik saya ketika projek Islam Hadhari kolej saya anjurkan, di mana setiap malam minggu itu, ada pengisian di surau dan makan bersama dalam talam. hari2 dengan semangatnya Kak SS dtg dgn bantuan usrahmates saya dan bbrp adik2 junior yg ikhlas membantu.


Firman Allah:
Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama... (Al Hajj 22:78)


:: bersama kawan baik saya ketika di walimah adik dan abgnya, auntie sHi tak sabar nk jumpa baby =) ::

Monday, March 23, 2009

continue: letters from my sys to me =D

ni plak ialah beberapa pucuk surat yang dihantar dari kakak saya untuk saya dan adik2. time ni dia dah pandai dh speaking2 walaupun dengan broken grammar. good try sys! =D







* im going to be auntie soon! take gud care or your health and baby's health of course. get ready, mujahid/mujahidah is coming to the world..insyaAllah. may Allah makes it easy for u, sys. we all pray the best for u =)

Comment received from my sys:
salwa_bee said...

subhanallah, astaghfirullah.
k salwa gelak sorg2, rasa mcm tak percaya those were my writings 11 years ago, :) english was very bad, hehehe....

shi, jzklh for bringing up all the memories... love the family very much. thank u for the prayers.. pls pray for us always ya!

take care, and salam rindu kpd semua..


Saturday, March 21, 2009

Islam mengajar kita itu dan ini...

Date: 17 March 2009 (Tuesday)

selepas kelas, trus saja saya ke KL Sentral, menunggu adik Mastura dari Unisel. saya kenali adik Mas ketika ke daurah hari minggu yang lepas. memandangkan adik ini juga ingin berbisnes di Unisel, saya sudah berjanji dengannya untuk introducekan Kak Silfi di FIB, tempat saya ambil stok untuk bisnes dakwah saya. selepas lunch dan solat, kami menunggu tren tuk ke Masjid Jamek. ketika menunggu:

Mas: Kak Shi, amik la gula2 ni. (ada 2 gula2 Hacks, satu warna hitam, satu warna hijau)
sHi: Erm...yang mana satu nk amik eh? ok, akak amik gula2 wane hijau ni. (dlm hati, kot2 dia nak yg mane hijau kot, yg hitam tu kan pedas)
sHi: Eh, takpe2, akak nk amik yg hitam ni lah.
Mas: Eh, takpelah..amik la dua2..
sHi: Eh, takpelah..akak amik satu, Mas amik satu.
Mas: Saya ada lagi ni dalam beg..hehehe

tiba2 saya tersedar, ada seorang uncle Cina berdiri di depan kami dan memerhatikan kami sejak awal lagi.

sHi: Err..do u want some uncle? (pelawa la, kot2 dia tringin sgt dgn gula2 tu)
Uncle: No no..i was thinking, if both of u don't want the sweet, let me take it then. i was wondering, how come u guys be "fighting" just bcoz of sweets?
sHi: hehe..Islam has taught us to sacrifice to others. (dlm hati, phm ke tak pakcik ni?)
Mas: yes.. (agree with me)
Uncle: Yeah..(nodding a few times).. i got many Malay frens. even my siblings, there are some who get married with Malays. n now im reading the Quran's translation. but a lot that i dont understand.
sHi: Owh, really? oo..ic. yes it is. there are some verses which we need to have somebody "alim" to explain it to us.

the conversation ended when train reached Pasar Seni station, Uncle Jeffrey pun kuar dan kami meneruskan perjalanan untuk ke Masjid Jamek.

Mas: akak, tak sangka kan sbb gula2 je org tertarik dgn kite. best dpt kuar dgn akak hari ni. saya tak pernah ada pengalaman mcm hari ni.
sHi: tu la kan..akak pun sama. mcm pelik je tgk uncle tu td. dah lama akak perasan dia pandang2 kite time "scene gula2 tu berlangsung". akak ingat dia nk gula2 tu, akak pun pelawa la dia, rupanya...huhu..
Mas: itulah...saya pun tak sangka dia berminat plak dengan Islam. rupa2nya tgh bc terjemahan Quran. pastu, akak pulak cakap islam dh ajar itu ini td..itu yg dia lagi berminat tu.
sHi: akak kan skrg ni, stiap kali pape, akak mesti tringat kata2 Kak K time g program hari tu. dian kan ada pesan, pape yg kite wat, mesti relatekan dulu dgn islam. islam dah ajar itu ini, Quran pernah cakap itu ini... so skrg ni akak wat pe yg Kak K suruh wat.
Mas: nampaknye kak, kita dah laksanakan SH hari ni!
sHi: yeahh...alhamdulillah. moga2 Allah bukakan hati dia untuk masuk Islam insyaAllah =)

*ketika di program Syahadatul Haq (SH) yang lepas, Kak K pernah menceritakan sewaktu dia belajar di Aussie, dia sedang berjalan2 dgn seorg kwnnya dari Papua New Guinea. tetibe, ada sampah di atas jalan. lalu Kak K pun mengutip dan membuangnye. kawannya sgt pelik dan bertanya kenapa dia amik sampah tu. lalu Kak K pun menjwb, Islam mengajar saya untuk menjaga kebersihan. kwnnye sgt tertarik dgn Islam. see! itulah sekecil2 perbuatan dan amalan kite untuk laksanakan SH.

Tuesday, March 17, 2009

DS2 - Wahai Pemuda & Sayonara Jahiliyah

terlebih dahulu ingin ucapkan afwan semua!!! baru ada masa untuk update blog.

Tarikh: 7 - 8 Feb 2009 (Sabtu & Ahad) - kisah lebih sebulan yang lalu...huhu..afwan2

seramai lebih 100 orang yang hadir untuk launch KAL. program yang pertama saya hadiri sebanyak itu amountnya! akhawat datang dari mcm2 tempat di seluruh Malaysia, ada juga yang baru balik dari oversea. kami dipertemukan di Kem Bangi untuk sama2 berjemaah membasahkan hati2. analoginya seperti makan di dalam dulang. ada nasi, ada sayur, ada lauk, ada kuah, warna-warni dan pelbagai rasa. digaulkan dan bertemu di dalam dulang yang comel. begitu juga dengan kami. dari pelbagai tempat dan umur, ada yang asal Kelate, Sarawak, KL pun ada dan mcm2 lagi. namun dipertemukan di satu program yang masing2 berlumba2 tuk mencari keredhaan Allah S.W.T. best kan???

mcm biasa, harus lah kami bertaaruf dulu untuk saling mengenali akhawat. tuk mulakan Duduk Sembang2 (DS2) kami pada sesi pagi, diadakan bengkel pertama iaitu recall ISK. handout yang diberi adalah mengenai Bicara Graf Kita. kami perlu bincangkan dan adakan brainstorm di dalam kumpulan untuk mencari kebenaran tentang sistem khalifah dan fasa2 yang berlaku dalam graf. (sila klik di sini untuk lihat post saya mengenai ISK)

:: Graf ISK trademark kita ::

antara yang kami recall ialah mengenai pemuda Tariq bin Ziyad di fasa Umayyah yang berjaya menawan Andalusia (Spain). sehingga beliau membakar kapal2 mereka sendiri untuk menyemarakkan semangat jihad dan mengatakan "there is no turning back! samada menang atau syahid!" dengan izin Allah pasukan jihad ini berjaya mengalahkan musuh. begitu juga dengan Utbah bin Nafiq juga di fasa Umayyah yang bersemangat kembangkan Islam sehinggakan beliau tidak boleh nampak satu tempat pun yang tidak kenal Islam.

bengkel ke 2 pula diterangkan oleh Kak A, focus kepada penderitaan umat islam di Bosnia, Darfur dan sebagainya. termasuk Palestin. kalian tahu kenapa orang2 putih lebih memfokuskan penderitaan umat islam di tempat2 lain ini? kita kena sedar mereka sengaja ingin menjadikan umat islam melupakan punca dan penyebab utama mereka lakukan semua ini iaitu tanah yang ingin sekali mereka rampas --> Palestin...

"Ya Allah, janganlah turunkan bala pada kami, kerana kami sedang berusaha sekarang..."

bengkel ke 3, datanglah Kak Z yang baru habis on call pagi itu di PPUM. penatnye kami tahu tak terkira, tapi masih lagi bersemangat aktif berdiri memberi talk pada kami dengan tajuknya "Wahai Pemuda" oleh Hassan Al Banna. sebelum masuk, intronye kami recall juga IPK dan SH. (sila klik di sini untuk membaca post SH)

sebelum kita mendalam hasil nukilan HAB, marilah kita mengenali HAB supaya kita lebih menghayati tentang apa yang ingin beliau sampaikan pada kita semua.

Imam As-Syahid Hassan Al-Banna

Gerakan untuk menyedarkan ummah dari lena pada abad ini - dimulai oleh Ikhwan Al-Muslimuun.
Diasaskan oleh Hassan Al Banna - Lahir 1906 di Mesir - Menghafal Quran semasa kecil - Tubuhkan jamaah Cegah Mungkar semasa sekolah menengah - Menjadi guru sekolah rendah di Ismailiyyah - Penduduk Ismailiyyah seperti hamba kepada Inggeris - Maksiat dan kejahatan sangat berleluasa - Sangat sedih - setiap malam berfikir mencari jalan untuk mengembalikan ummat kepada Islam - Berpakat sesama mereka 6 orang dan tertubuhnya Ikhwan Muslimun "Persaudaraan Islam" - dakwah mereka berjaya di Ismailiyyah - Raja Farook tidak peduli kerana "Apa sangat yang guru sekolah rendah boleh buat" - HAB berjalan ke seluruh negeri Mesir berdakwah dan membuka cawangan dakwahnya - HAB berhubung dengan tentera dan berjaya menghantar tentera ke Palestin untuk berjihad - Raja takut dan menangkap Ikhawan ke dalam penjara - HAB ditembak di bandar Kaherah oleh 5 polis rahsia Raja - 8 malam dibawa ke Hospital dan Raja arahkan biarkan sampai mati - Rahimahullah As-Syahid 12 Oktober 1949 12.30 mlm dikuburkan oleh polis - Ikhwan Muslimun dipenjarakan hingga 1974 dengan ratusan telah mati digantung dan ditembak.

:: Hai Syabab sekalian! ::

siapakah pemuda2 yang kita ketahui???
- Ali, Usamah, Talhah, Al-Fateh, Tariq, Salahuddin, Abu Dzar, Salahuddin, dan pastinya Nabi Muhammad S.A.W.

berapa usia pemuda???
- dari lingkungan belasan hingga 40's kan?

apakah ciri2 seorang pemuda yang kalian tahu???
- kuat, sihat, berani, semangat, menarik perhatian, sukar menerima pendapat org lain, jadinye krisis identiti dll

" Setiap negara/bangsa bergantung kepada pemuda2nya..
begitu juga dengan agama"

logiknya: jika ingin berperang, pasti akan dipanggil pemuda2 untuk berperang kan? kalian setuju dengan saya?

namun hakikatnya siapa pemuda yang kita mahu?

Firman Allah: Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman dengan Tuhan mereka, dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka (Kahfi:13)

menurut HAB, ada 4 ciri utama pemuda yang perlu ada sebenarnya untuk fikrah berjaya iaitu YIST :

1) Yakin (asas keimanan ialah hati yang cerdik) - percaya pada diri sendiri dan yakin dengan ajarannya
2) Ikhlas (asas keikhlasan ialah sanubari yang jernih dan bersih)
- ikhlas dalam usaha menegakkannya - bagaimana kita tahu kita betul2 ikhlas? apabila balasan lain menjadi secondary pada kita, kita hanya tunggu balasan dari Allah, barulah dinamakan ikhlas. sudah cukup ikhlas kah kita sebenarnya?
- selagi hati kita tidak suci, selagi itu ikhlas tidak akan wujud
3) Semangat (asas semangat insan ialah perasaan yang segar mekar)
- bersemangat untuk mempertahankan kewujudannya - bagaimana mahu perasaan yang segar? ianya seperti kita baru lepas mandi. iaitu dengan cara sentiasa diingatkan. jiwa perlu dibersihkan dengan membaca Quran dan bangun malam. sedarkah kita bagaimana Allah segarkan perasaan kita? iaitu dengan perintahNya untuk solat fardhu 5 kali sehari, solat Jumaat sekali seminggu, puasa sebulan setahun. begitulah ia...
4) Tindakan (asas tindakan ialah keazaman yang gagah lagi tabah)
- ada kesediaan yang mendorong mereka ke arah berkorban serta terus bertindak menjayakannya
- pemuda Islam perlu ada azam!

"Many people think but not say what it thinks
Many people say but no do it

Many people do but not persistent doing it

Many people persistent doing it but not willing to sacrifice"

Sejauh manakah JIHAD kita ? peringatan buat orang yang menulis terutamanya...


" Manusia mengira hasil, tapi Allah mengira usaha kita"

Apakah itu hakikat IMAN ?


ada 3 kategori IMAN iaitu:

1) Iman para malaikat
- sentiasa statik, hanya memuji2 Allah dan tidak pernah sekali2 melanggar perintah Allah.

2) Iman para Nabi/Rasul
- semakin meningkat hari demi hari.
- lihat saja Nabi, Aisyah r.a pernah bertanya "Kekanda kan Rasul Allah, sudah diberi jaminan masuk syurga, namun kenapa masih bersusah2 payah beribadah sehingga bengkak2 kaki. Lalu baginda menjawab "Salahkah aku untuk menjadi hamba yang bersyukur..."


3) Iman manusia seperti kita - iman kita naik dan turun, itu sunnatullah (ketetapan). namun mestilah berada di dalam sunnah Nabi. tidak boleh lah turun mendadak hingga paras negatif.

Hadith: The Sweetness of Faith

Narrated Anas r.a, The Prophet said "Who ever possesses the following 3 qualities will have the sweetness of faith:
1. The one to whom Allah and His Apostle becomes dearer than anything else
2. Who loves a person and he loves him only for Allah's sake
3. Who hates to revert to Atheism (disbelief) as he hates to be thrown into the fire

lihatlah contoh orang2 Mekah ketika berhijrah ke Madinah. rasa kasih dan sayangnya mereka kepada Allah dan Rasul, sanggup tinggalkan segala2nya, kampung halaman, binatang peliharaan, harta benda. lihat pula Ali, sanggup gadai nyawa gantikan tempat tidur Nabi ketika peristiwa hijrah. Kita bagaimana mahu tunjukkan rasa kasih dan sayang pada Allah dan Rasul?

Sayonara Jahiliyah (SJ)

Kak Z meminta setiap dari kami listkan sendiri Sifat Jahiliyah dahulu, kemudian listkan juga Sifat Jahiliyah yang masih ada hingga sekarang. masing2 list dan muhasabah diri semula. rupanya masih banyak lagi karat2 jahiliyah yang ada dalam hatiku...

Firman Allah:
1. Orang-orang yang kafir dan menghalangi (manusia) dari jalan Allah, Allah menyesatkan perbuatan-perbuatan mereka.
2. Dan orang-orang mukmin dan beramal soleh serta beriman kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad dan itulah yang haq dari Tuhan mereka, Allah menghapuskan kesalahan-kesalahan mereka dan memperbaiki keadaan mereka
3. Yang demikian adalah karena sesungguhnya orang-orang kafir mengikuti yang bathil dan sesungguhnya orang-orang mukmin mengikuti yang haq dari Tuhan mereka. Demikianlah Allah membuat untuk manusia perbandingan-perbandingan bagi mereka. ( Muhammad 47:1-3)

nah..2 golongan yang sangat2 berbeza..satu orang kafir, satu orang beriman. mahu pilih jadi orang yang sesat atau orang yang Allah senantiasa menghapuskan kesalahan dan membaiki keadaan kita? kita perlu membentuk diri dan kehidupan kita dengan manhaj/cara Islam.

"kejahilan itu merupakan satu rahmat dari Allah"

sedar atau tidak jika kita tidak ada kejahilan, kita tidak akan rasa sebagaimana yang kita rasa sekarang. kita tidak akan rasa betapa terangnya hidup sekarang. kita tidak akan rasa betapa beruntungnya menjadi "the chosen one", kita tidak akan rasa betapa sayangnya Allah pada kita. itu yang saya sering fikirkan. malah Syed Qutb sendiri mengatakan beliau tidak pernah rasa menyesal di atas sifat jahiliyahnya selama 40 tahun sebelum mendapat kefahaman tentang Islam. banyakkanlah beristighfar dan mengucap hamdalah atas kurniaan special yang Allah beri ini.

bagaimana untuk mengucapkan SJ? (selamat tinggal jahiliyah)

1. Akidah yang sejahtera
- dengan berpegang kepada pegangan tauhid yang didatangkan oleh Rasulullah
- membebaskan dirinya daripada pengabdian kepada selain Allah dalam apa jua bentuk

2. Ibadah yang shahih

Firman Allah:
2. Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun
(Al Mulk 67:2)

- mengikut Al Fudhail bin Iyadh ketika menerangkan ayat "siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya" ialah orang yang paling ikhlas dan yang benar amalannya.

3. Akhlak yang murni

- ialah lambang pemisahan antara Iman & Jahiliyah
- kita perlu tinggalkan akhlak2 jahiliyah
- dengan cara perlu bermujahadah dan latihan yang berterusan

4. Manhaj/Cara hidup yang lurus

- amaran kepada mukmin seluruhnya agar tidak tertipu dengan segala yang "bkn Islam"
- cth: membuat konsert amal untuk mengutip dana ( benar, ianya satu usaha yang baik, namun apabila konsert itu bercampur lelaki perempuan, apa sudah jadi?)

5. Wala'/Pergantungan yang benar

Firman Allah:
55. Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan shalat dan menunaikan zakat, seraya mereka tunduk (kepada Allah). (Al Maidah 5:55)

51. Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. (Al Maidah 5:51)

- step untuk kita memohon pertolongan ialah pertama-tamanya pada Allah, Rasul dan kemudian orang mukmin. dan teman setia kita bukanlah orang Yahudi dan Nasrani.

:: Sesungguhnya mukmin itu bersaudara...(49:10) ::

selesai sudah program satu hari suntuk ini, kami bersiap untuk tidur, saya mengambil peluang untuk tidur bersama Y. pertama kali buat sharing session dengan Y. siapa sangka, saya menjadi lebih rapat dengan Y berbanding housematenya yang merupakan kawan baik saya sejak form 2 dan seorang lagi kawan baik saya di Matrik Melaka dulu. inilah dia perancangan terbaik Allah. Allah sudah tetapkan segalanya. Moga Allah bukakan pintu hati mereka yang lain.

esok paginya kami bermain games mengikut kumpulan. setiap check point dengan task yang berbeza. antara task yang diberi:

1- perlu lakonkan keadaan yang berlaku ketika fasa Abbasiyah (dgn jayanya)
2- perlu menandakan peta dunia islam (pasni kena mantapkan lagi.)
3- menghafal 3 hadis selepas melalui halangan penuh lumpur. (dgn jayanya)
4- tasmi' bacaan surah As Syams dan bersenam robik dengan lagu Demi Matahari (dgn jayanya)
5- mengecam ahli kumpulan mengikut bau badan (dgn jayanya)
6-meneka surah dan ayat2 pilihan yang diberi serta menjawab soalan tentang seerah (dgn jayanya)
7-merancang strategi untuk menggunakan belon dan tepung sbg senjata untuk berperang (dgn jayanya)

tengahari kami 2 kumpulan bertempur di medan perang. satu batilion mempunyai seramai 50 orang. kami berjuang bermati2an! seperti mana tika Perang Badar dan Uhud. seperti mana Tariq lakukan. Samada menang atau syahid!

* di sini, saya berjumpa 5 orang yang nama sama dengan saya. jarang nk jumpa org nama Syahirah..tak kisah la ejaannye Shahira ke Shahirah ke, Syahirah ke, asalkan sebutannye same. yea! hee =) saya juga berjumpa dengan akhawat (Kak F, A, S, dan Y) ketika kami organize satu kem ibadah di Puchong dulu. rindunye antunna!!! (klik sini untuk membaca post tentang Kem Ibadah Puchong)



:: juadah kami yg sedap, jazakillah pada akhawat yang menjadi chef2 ::

:: akhawat bersemangat menjadi pemudi Islam! ::

:: kami sayang naqibah dan usrahmates kami! ::

:: Games: Al-Quran sentiasa di hati dan di sisi ::

:: War Game: berperang habis2an, jihad keranaNya! ::

video

:: lagu tema kami "Jalan Dakwah" ::

Dari barisan usrah
Dan dari umbi tarbiah
Muncullah sinaran fikrah
Islah terus meniti masa

Dari dewan selesa ke jalanan yg berhaba
Pejuang keadilan dan penjulang kebenaran
Bersama islam membina ummah
Usaha daulatkan syariah
Agar hidup penuh barakah

Di dalam sedih dan ketawa
Di dalam susah dan mewah
Tetap teguh iman dan takwa

Sehati sejiwa

Dulu kini selamanya

Walau apa yg melanda hadapi bersama
Ya Allah ya rabbi
Teguhkan iman kami

Moga tabah hati tak berbelah bagi


Berbekalkan islam membina masyarakat
Mengukuh umat insan sejagat
Setiap mehnah pastinya ada hikmah
Berbaik sangka pada yg Esa.

Rasulullah contoh ikutan
Prinsip syura jadikan amalan
Korban masa tenaga kita
Dan fikiran perkasakan maruah kita

Monday, March 2, 2009

Nini sudah tiada

Nini sudah takde..tinggalkan saya. sedih..memang sedih. manakan saya tak sedih, hamster yang paling lama saya jaga dan bela sebaik2nya. sejak bulan 3 tahun lepas. sedar tak sedar, sudah setahun saya bersama Nini. saya membelinya bersama xrumate saya. hamster yang paling gemuk (sampai panggil dia Nini yang gem gem). hamster yang paling baik, tak suka gigit orang. hamster yang paling suka wat saya gelak dan hilangkan duka saya. hamster yang pernah lahirkan Alif, Ba, Ta, Tha, Jim dan Ha. Hamster yang saya bagikan namanya Niniiii....

sejak seminggu selepas saya tidak lagi dibenarkan membela hamsters di kolej, saya tinggalkannya bersama bibik saya di rumah untuk menjaganya. ada juga hati ni risau dan rindu kan mereka. tapi saya akur dengan peraturan kolej. baru rasa nak balik rumah cuti minggu depan tuk tgk diorg. baru saja tadi, adik bongsu saya menelefon dan bagitahu, rasanya Nini yang mati. tinggal badan je, kepala dah takde. mesti dah lama mati tapi adik2 saya baru sedar. bila dah mati, mulalah hamster yang lain akan rebut makanan yang ada dalam mulut Nini. saya ingat lagi waktu Jim Jim mati, saya sendiri melihatnya. semua termasuk Nini berkerumun dan berebut2 nak amik makanan dalam mulut Jim Jim sampai tercarik2 kulit mulutnya hingga berdarah. trus saya keluarkan Jim Jim dan adik saya tanamnya di belakang rumah. ni apatah lagi, sampai kepala pun hilang. takpelah, ajal sudah tiba. mungkin benar, life span seekor hamster ni tak lama. cukup beruntung saya dapat bersama Nini selama setahun. Nini akan dikebumikan di belakang rumah bersama dengan Nod, pasangannya yang dulu. redha dengan ketentuanNya. moga Allah ampunkan segala dosa2 saya selama Nini berada di bawah jagaan saya. Ameen.

Nini di kolej: 27 Mac 2008

Nini di rumah: 13 Jun 2008

Nini ketika memilih pasangan barunya, Noddy di petshop: 13 Julai 2008

Nini bersama anak2nya: 7 Oktober 2008

...Innalillah wa inna ilaihi raji'un... (Baqarah, 2:156)

Sunday, March 1, 2009

mencari mardhotillah, niat yang satu

Date: 26 February 2009 (Thursday)

"Dunia ini ibarat lautan dalam, banyak manusia karam, jika ingin selamat, naikilah bahtera bernama taqwa, isikanlah ia dengan iman dan layarilah ia dengan tawakkal" - pesanan Luqmanul Hakim

dengan menaiki kereta, kami (Ukhti D, A, KA dan saya) berjaulah ke Masjid Jamek. saya ingin memperkenalkan kepada mereka dengan Kak Silfi, tuan punya FIB di mana kedai yang sering saya ambil stok terjemahan Quran dan buku untuk berniaga. terkesima diorg semua bila ke kedai Kak Silfi. banyak sangat buku2 agama yang menarik perhatian mereka. agak lama kami di sana. nampaknya tiada rezki D untuk memiliki terjemahan warna pink. 4 buah kedai kami masuk semuanya tiada warna pink. takpe2..tunggu stok tiba ye D. sempat saya membeli 2 buah buku yang dah lama saya idamkan. iaitu bertajuk Sultan Muhammad Al Fateh , penakluk Konstantinopel dan Salahudin Ayubi penakluk Jerusalem. on d way pergi, saya menceritakan serba sedikit tentang introduction ISK kepada anak2 usrah saya ini. saya katakan pada mereka, saya tidak sabar untuk mendapat sebuah kereta untuk dijadikan sebagai kuda dakwah (KD). trus A letak nama kete D sebagai KD bernama Buraq. wah, sesuai la plak dengan kete comel warna biru tuu..hee. sebelum ke destinasi masing2, (saya balik ke kolej, KA dan A ke kelas dan D ke interview Ernst & Young), kami lunch bersama di kolej 12. jazakumullah pada antunna =)

* alhamdulillah, gud news D trus dilamar oleh E&Y untuk kerja di bawah mereka bulan Jun ni. wah, b4 konvo lagi dh ada keje. murah rezeki awak. barakallahufik. diam2 dalam hati saya mengatakan D salah seorang yang sangat2 berguna buat islam. LOGAM ISLAM.

- peribadinya yang baik, lembut, suka tlg org, pandai memasak dan menjahit
- sejak form 2 lagi saya sekelas dengan D, mmg dia sgt pandai, (best Malay student Fakulti Akaun di UM)
- bijak dalam penulisan, masih ingat lagi, ketika kami form 3, D masuk pertandingan menulis skrip di Radio Era dan menang Rm10 ribu cash, siap belanja kami satu kelas makan sate Kajang) dan latest, mendapat kereta biru comel yang kami panggilnya Buraq kerana menang grand prize dalam pertandingan menulis slogan merdeka tahun lepas anjuran UM.

masih saya ingat kenangan kami di SMK SAAS dulu, hampir 3 tahun sekelas dengan D, join Puteri Islam sama2. berpisah selepas masing2 ke MRSM di berlainan tempat dan akhirnya ditemukan di UM semula. namun, sejak first year sekali saja kami pernah bertemu kerana kolej kami jauh. namun tanpa disangka2, Allah Maha Perancang, melalui A, kami ditemukan semula di dalam jalan dakwah ini. sering saya ingatkan kepada anak2 usrah saya, kita haruslah cari dan gali keistimewan yang kita ada. jika dulu kita gunakan dengan tanpa tujuan namun kini kita gunakan sepenuhnya untuk Islam! sekarang dan seterusnya insyaAllah, setiap minggu kami akan berjumpa dengan niat yang satu, mencari mardhotillah....


beruntungnya kita jadi ghuroba' (orang asing)


Date: 19 February 2009 (Thursday)

Seerah: Kisah si kafir buta

Semasa Rasulullah hidup, setiap hari baginda pernah menyuap seorang kafir yang buta ini. Si kafir buta ini sering mencaci dan menghina Nabi Allah ini ketika Nabi menyuapkan makanan untuknya. Namun si kafir buta ini tidak pernah tahu orang yang dicacinya dan dimakinya adalah Rasulullah S.A.W itu sendiri. Selepas wafatnye Rasulullah, Abu Bakar telah menggantikan tempat Rasulullah untuk menyuap si kafir buta ini. Si kafir buta ini dapat merasakan perbezaan orang yang menyuapnya dahulu dengan orang yang menyuapkannya sekarang. lalu si kafir buta tidak mahu makan dan mengatakan bahawa orang itu bukan lah orang yang sama menyuapnya. Lalu Abu Bakar berterus terang mengatakan orang yang menyuapnya selama ini ialah Rasulullah S.A.W dan telah pun meninggalkan mereka buat selama-lamanya. lalu menangis dan menyesallah si kafir buta ini atas tindakan dan perlakuan yang pernah dia lakukan...

Firman Allah:

Maka dengan sebab rahmat dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka , dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka, dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan itu. kemudian apabila engkau telah berazam maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya. (Ali Imran, 3:159)

MasyaAllah.. Subhanallah... Nabi lah sebaik2 sesempurna manusia...siapa yang mampu menandingi baginda....terharu dan sedih saya apabila mendengar Ukhti L bercerita kisah ini. Nabi punya akhlak yang baik..reflect diri kita, percayalah jika kita tiada akhlak yang baik, maka tiada orang yang akan mengikuti kita.

Firman Allah:

Sesungguhnya Allah telah mengurniakan (rahmatNya) kepada orang-orang yang beriman, setelah Ia mengutuskan dalam kalangan mereka seorang Rasul dari bangsa mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah (kandungan Al-Quran yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya), dan menyucikan (jiwa) mereka, serta mengajar mereka Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (Sunnah). Dan sesungguhnya mereka sebelum (kedatangan Nabi Muhammad) itu adalah dalam kesesatan yang nyata. (Ali Imran, 3:164)

3 point penting:

1) Baca
2) Sucikan jiwa
3) Ajar

Nabi S.A.W lakukan ketiga2 ini sebaik selepas baginda mendapat wahyu dari Allah S.W.T. baginda bukan hanya ingin menyampaikan ayat-ayat Allah itu semata2, maka ianya bertujuan untuk memberi kefahaman dan kesan yang mendalam kepada orang-orang yang mendengarnya. apabila ianya relate dengan life kita lalui, sudah pasti ianya akan menjadi seperti analogi kapas basah bukan?

Mari melihat Hadis 4 dalam Hadis Arbain Imam Nawawi:

"Sesungguhnya tiap-tiap kalian dikumpulkan ciptaannya dalam rahim ibunya, selama empat puluh hari berupa nutfah (air mani yang kental), lalu menjadi alaqah (segumpal darah) selama itu pula, lalu menjadi mudghah (segumpal daging) selama itu pula, kemudian Allah mengutus malaikat untuk meniupkan ruh kepadanya dan mencatat 4 hal yang telah ditentukan iaitu rezki, ajal, amal dan sengsara/bahagianya.
(Maksud Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

lihat hadis Nabi di atas... Allah sudahpun tetapkan qada' dan qadar kita di Luh Mahfuz. takdir kita telah pun ditentukan sejak awal lagi, sejak roh kita ditiupkan lagi. 4 hal yang telah pun ditentukan ialah:

1) rezeki termasuk kejayaan dan jodoh
2) ajal
3) amal
4) bahagia/sengsara hidupnya

jadi untuk apa kita susah payah nak wat amal sume??? akan ada persoalan "Kalo mcm tu, takyahla wat baik, sume dh ditetapkan daa"... ataupun bagi orang kafir mereka akan mempersoalkan bahawa Allah itu tidak adil, orang Islam akan konfem masuk syurga akhirnya dan mereka akan konfem masuk neraka. tidak..Allah Maha Adil. nape saya cakap Allah Maha Adil? bagi menyangkal soalan orang-orang kafir, kita boleh menjawab, tidak semestinya mereka yang kafir itu akan masuk neraka, kerana takdir Allah mungkin telah tetapkan bahawa akan ada orang kafir yang diberi hidayah olehNya.

hurm..kalo gtu, penat2 je kita blaja sungguh2, kan sume kejayaan dan kegagalan dah Allah tetapkan??? ooo..pun tidak..tak sia2 sebenarnya. perasan atau tidak, usaha yang kita lakukan itu ialah merupakan satu peluang dan batu loncatan buat kita untuk mendapat saham pahala yang lebih. betapa baiknye lah Allah pada kita! afala tasykurun??? (tidakkah kamu ingin mensyukurinya?) bak kata kawan saya dulu, "effort counts, not the hasil"... resultnye, biarlah Allah tentukan walaupun baik atau sebaliknya. kerana...bacalah ayat faveret saya ini! (opps..baca dan hayati ye, barulah hati anda akan menjadi seperti kapas basah yang mudah melekat) =)

Firman Allah:

...boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. (Al-Baqarah, 2:216)

pernah tak anda terasa anda seperti orang asing di dunia sendiri? pergi mane2 orang pandang kita seolah2 kita wat bnda mungkar. manalah ada org nak respek sgt kita ni, dengan baju tudung labuh2, pakai stokin, warna baju takdelah striking2 sgt, memang tak menarik perhatian org langsung! org pandang kita aneh je kan. pelik semacam je tambah2 kalo ke Mid Val ke KLCC ke kan? haa..patutnye kite takleh rasa malu dan segan. sbb kite ni sama mcm Islam itu sendiri! di dalam muqaddimah Tafsir Fi Zilalil Quran yang dikarang oleh As Syahid Syed Qutb, ada ditulis hadis ini sebagai penutup beliau di dalam muqadimmahnya:

"Islam bermula dengan keadaan tersisih/asing dan akan kembali kepada keadaan tersisih sebagaimana mulanya. Justeru itu, syurgalah balasannya kepada orang-orang yang tersisih." (Maksud Hadith Riwayat Muslim)

beruntunglah kita menjadi ghuroba' (orang asing) kerana balasannya ialah??? :: S Y U R G A ::