Wednesday, July 15, 2009

berakhirnya Latihan Mengajar

:: yummy cupcakes Teacher theme, mekasih abg Fazla dan Kak Aja yang sudi delivery mlm2 ke rumah. hee.. visit their website ::

alhamdulillah Latihan Mengajar (4 Mei 2009 - 10 Julai 2009) yang perlu diselesaikan sudah berakhir dengan penuh rasa gembira dan syukur dengan gred yang sangat memuaskan hati saya. sebelas orang trainee teachers termasuk saya meninggalkan sekolah dengan rasa sedih bercampur gembira. kami semua perlu menerima hakikat bahawa sekolah ini hanyalah sekadar tempat praktikal. dan kami harus bersedia dan berdepan dengan sekolah yang akan diberikan kepada kami kelak. yang pastinya sangat berbeza dengan sekolah ini.

yang penting, bukan semata2 gred A- (terima kasih Prof!) yang saya inginkan..lebih dari itu sebenarnya. bak kata sorg sister, kite kena pastikan di mana saja tempat yang kite ingin tinggal kite perlu tinggalkan ianya dengan sesuatu yang bermanfaat di sana. untuk Islam insyaAllah.

saya sangat2 gembira bila saya dapat relief kelas Agama.. haa, terus terdetik di hati, pe lagi leh la cite2 pasal ISK basic2 ke kan.. trus la melukis graf ISK di whiteboard. alhamdulillah, rupa2nya 1 jam tak cukup tuk diorg. Kringg..." Ala, dah habis masaaa..korg tak nak balik ke?" "Takpe ustazah..truskan truskan kitorg nak dengar..." dan dan trus saya dapat gelaran ustazah! saya suke! tak lupa juga saya ingatkan mereka " Pasni, kalo jumpa ustazah mesti bagi salam ok?" sbb budaya di sekolah ini ialah memberi ucapan"Good Morning, Hye teacher etc" stiap kali lalu depan cikgu.. jarang sekali saya mendapat ucapan salam. "Eh sHi, nape budak tu dengan awak dia bagi salam, dengan kita dia ckp Gud morning je eh?..saya tersenyum..awak, kite pernah masuk relief kelas dia...kita suruh dia bagi salam kalo jumpa kite". Ooo...=)

semasa GPK (1) bertanya pada kami semua, Ko-K apa yang ingin kami involve, saya trus angkat tangan dan ckp " Saya nak Puteri Islam boleh?".. alhamdulillah dapat masuk Puteri Islam. sbb saya nk tgk apa program yang Puteri Islam lakukan setiap minggu di sekolah ini. dapat berkenalan dengan 2 orang ustazah yang conduct Puteri Islam. minggu pertama kami bertiga menjadi juri untuk pertandingan berlakon berdasarkan hadis Rasulullah yang diberi setiap kumpulan. "Haa..sambil2 korg fikir nak berlakon mcmne, ustazah nak awak semua hafal hadis ni ye. kang ustazah nak dgr sorg2..". alhamdulillah, ingatan budak2 sgt mantap la katakan, hafal sebijik2...bagus bagus =D

minggu kedua, sesi completekan buku folio Puteri Islam. sambil2 tunggu solat Asar, " Siapa tau surah Al Masad? sume org ustazah rasa dah hafal kan surah ni.. Tabbat yada abi lahabiw wattab..haa sume tau kan, sambil2 nak tunggu azan, boleh ustazah cite skit pasal camne terturunnya surah ni? surah ni diturunkan atas satu peristiwa di Bukit Safa ................................

:: ahli2 Puteri Islam sedang berdiskusi untuk lakonan berdasarkan hadis yang diberi setiap kumpulan ::

kelas Sains (2 Erat) dan kelas Biologi (4SB) saya terapkan agar memberi salam dan membaca doa setiap kali sebelum kelas saya bermula. sbb mereka hanya memberi salam pada ustazah dan membaca doa sewaktu kelas agama sahaja. akan merindui semuanya sekali =)

:: 4 Sains Bakti - Biology class ::

:: 2 Erat - Science class ::

:: pelajar paling banyak dapat sijil - Marjana dan Amalina mendapat pinkayu comel dari Miss Syahirah ::

untuk beri mereka bersemangat buat homework, worksheet dan lab report, saya berikan certificate khas. dan siapa yang paaaling banyak dapat sijil, end of practical, Miss Syahirah akan bagi special present. maka, semakin hari, minggu berganti minggu semakin ramai yang submit kerja awal, completekan lab report dan berusaha untuk mendapat semua betul dalam worksheet.

:: contoh sijil yang diberi, cikgu2 bolehlah reka sendiri sijil di sini ::

saya perasan, ada beberapa students form 2 saya yang agak lemah dalam Science, tapi sangat berbakat dalam melukis. jadi, untuk berikan penghargaan pada mereka juga, saya buat satu pertandingan Group Project untuk subtopic Preservation of Water dan Poster bertajuk Love Our Rivers. memang mereka lah yang menang. dapatlah hadiah dan hamper.

:: the best poster - Alyssa ::

:: the best poster - Anisa Areej ::

:: the best poster - Zian Zalqis ::

:: group presentation ::

:: group presentation ::

:: sume kena cari 10 gamba + 10 label tentang urutan proses Water Treatment Plant yang cikgu telah tampal di sekeliling lab. habis lagu, habis masa ok?? ::

alright girls, tomorrow will be my last day with you rite? so tomorrow we will do a short test for Chapter 5 half an hour and another half an hour we will have a small party. so please read and make some notes for this chapter ok? OK !!!



:: masing2 focus memerah otak tuk wat test sebelum dapat makan kek =P ::

:: lagi masing2 focus memerah otak tuk wat test sebelum dapat makan kek =P ::

:: celebrate bufday 5 students bulan July -
Suhaila, Anusha, Alyssa, Zian & Esmeralda (absent) ::

hadiah dari mereka untuk saye ! thank you. thank you.





Surat dari Nadhirah Huri:

Sye nk mintak maaf kat cikgu..thanks sbb ajar kitorg. insyaAllah sye leyh wat dlm exam tuk chapter 5..knape sekejap sgt cikgu wat practical...sye ske sgt cikgu ajar. Best! x-pecially semalam. (water treatment plant). kitorg mintak maaf kalo de wat cikgu kcik ati or tersinggung ngan kitorg x-pecially yg byk cakap/tertidur dalam klas... sye ske sume aktiviti yg cikgu wat tuk kitorg...nanti cikgu mintak r ajar kat Sri Aman. sedey r cikgu da x ajar. klau cikgu nk tau, ckgu da jadi idola tuk certain student dlm klas 2E ni..hehe...oh ya, budak2 klas A, D, F & H kirim salam pada cikgu, diorg pun cdeyh gak xpecially dak PPIM (Puteri Islam)..sye sronok sgt blaja science ngn cikgu. although mula2 cam borink, tp lama2 best. BEST sgt! kitorg syg cikgu. sorry sgt2. we love miss syahirah...

Surat dari Noratikah Najwa:

Saya nak mintak maaf kat cikgu. saya harap cikgu dapat maafkan saya. saya syg sgt cikgu. dulu mase cikgu masuk first time class 2E, sye rase mcm boring je.. tp 2 minggu lepas 2, sye rase best gle study ngan cikgu. tp tibe2 cikgu ckp cikgu da nak habis praktikal...sye sedey taw..sye faham sgt apa yg cikgu ajar. then saya pun tak pna rs ngantok time klas cikgu..sye respect gile cikgu sbb cikgu tak pna wat keje last min. ble ktorg masuk lab je, brg2 experiment dah siap da atas meja. cikgu tak boleh ke panjangkan lagi tempoh practical kat cni... cikgu simpan hadiah tu elok2 ye.

Thank You card from Syafeeqah, Suhaila, Nadhirah & Atiqah Najwa:

You have been the best Science teacher for me. I hope that you will be one of the teachers here in the future =)

Thank You card from Syafiza & Aishah:

Thanks for teaching me! Sorry for everything what I did (we did!). U r the best! We'll miss u!

Card from Puan Illyani (guru bimbingan Bio saya):

Experience is the teacher of all thing.
A teacher is like a winter, while it's snowing hard outside,
Keeping students comfortable, as a warm & helpful guide...
Best of luck!

To all my colleagues, thank you for giving me chance to know and work with all of you. Will invite you for my "big day"! datang 1 rombongan ye. let Jermyn be the ketua. big angpow aaa Jermyn n Li ping ! hehehe...

Wishes from Adelene:

Syahirah! Good to know you better in Sri Aman...too bad I didn't get to know you in 4th =(
I enjoy being your friend during our practical...Keep in touch!

Wishes from Jia Hui:

Dear sHi, it's been wonderful 2 months in Sri Aman. It's my pleasure to have u as my colleague. You'll be a great teacher because of your heart & passion for the students. Take care! =)

Wishes from Li Ping:

Hi, nice to have a friend like you. May God bless you in your future undertakings. Keep in touch ye.

Wishes from Jermyn:

Syi..it is really a great joy to have u as my friend, my LM partner in Sri Aman. and truly i've learnt lots of thing from u regarding our faith. although it is different faith we believe in. Thx for everything.

:: 11 of us: Li Teng, May Sun, Fang Chyi. Jermyn, Li Ping, Poh Fong, Sue, sHi, Pui Yee, Jia Hui & Adelene. We made it yeah!!! =D ::

mudah-mudahan ada sesuatu yang memberi manfaat untuk islam yang saya telah tinggalkan di sini...mudah-mudahan Allah memberkati segala usaha saya di sini... hanya ini yang saya mampu dan berdaya... mudah-mudahan saya akan kembali lagi di sekolah ini untuk program ISK bersama ahli Puteri Islam yang telah dirancang bersama ustazah...mudah-mudahan insyaAllah. Ameen.

10 comments:

Anonymous said...

salam miss syahirah..
heheh..
kak shii comeyyy...
atiqah here..
sygg...i suke bc surt dr ex-stud u..
u memg miss syahirah yg baikk sngt999..kt mane2 pon,,org akn ingt akak n sygg akak..atiqa pon sygg akk...luv u n miz u...

Adibah S said...

nice to read about you. thank for giving me the inspire

sHi said...

wslm wbt ye atiqah sayanggg!!! sayang..i tak sempat nak borak lama2 kat 4th hari tu..ada perkara yg lebih penting..huu.. thanks syg...insyaAllah..mudah2an, love u n n miss u too =)

tp dibah: ye cikgu dibah..alhamdulillah..thanks to dibah juge =D

MUJAHIDIN AL-ISLAMIYAH said...

salam..sekolah apa tu? n mumtaz 4 the presentation,lebih2 lg pasal ISK,hehehehe...teruskan

sHi said...

wslm wbt...alhamdulillah..sekolah dirahsiakan namanye...hehe...

qumfaanzir said...

salam theacher,

teacher pandailah, letak kek kt dpn, tp kne jwb test..huuhu

after all i can see all the theories about teaching in your class. u've done a great job sis..

** it's ncommon to be called ustazah after all..hihi.. kite pon penah akk, time sbe

all the best in your future years forward

SitiPuteri said...

salam.. wah.. best nye entri nie... jelous I...

teruskan perjuangan islam & iman walau dimana pun berada. ^-^

sHi said...

jzkk ummu! ummu, ada 4 seniors ipba kat sana. salah sorg ialah zatil. diorg sume study di NZ dulu..kenal tak? hee..=)

jzkk siti puteri!

DeeLyn said...

sgt suke bc blog awk..
sgt suke juge tgk life as awk as cikgu..
proud of u dear!
hoping to see u n fellow Assunta-ian real soon..
kawen jgn lpe jmput k..
take care!

sHi said...

salam cik anis adilaaa kawan sekelas kite waktu darjah 6 kan kan..hee..
mekasih wak..insyaAllah mudah2an ianya bermanfaat tuk sume kan.. boleh wak, nanti kite wat reunion kat walimah kite ye.. hee =)