Thursday, May 7, 2009

pengalaman baru

:: Cikgu Syahirah ::

sudah 4 hari saya di sekolah. jadual tido dan makan sejak berpraktikal agak tidak menentu. masih lagi dalam proses membiasakan diri dengan keadaan baru. dari pelajar ke mengajar. apa yang boleh saya katakan, cikgu2 especially guru bimbingan saya Puan Tan dan Puan Yong sgt helpful dan supportive. mereka melayan kami 11 orang hingga kami rasa selesa. pelajar2 di sini sgt baik dan respect guru. no serious discipline cases so far. bising2 kepoh2 jerit2 dlm kelas tu ada la..besela..skolah perempuan sume. mereka sgt aktif dlm kelas. tak yah pilih2 org tuk jwb soalan, masing2 berebut nk jwb soalan dan dtg ke dpn. tapi kami kena berhati2 dalam memberikan content kerana jika salah ajar, students boleh complain dan report pada parents. al maklumlah...cluster school.

hari ni saya berpeluang menjaga kelas relief Form 4SA untuk subjek agama. apa lagi, truslah dakwah2 skit. alhamdulillah, mereka mendengar dan memberi respon yang sgt baik. saya juga sengaja meminta Puteri Islam sbg persatuan di bawah bimbingan saya. saya gunakan masa 60 minit tuk menjwb segala persoalan mereka. sentuh juga tentang bab aurat sesama perempuan dan aurat dengan bukan muhrim. sbelum keluar, mereka membacakan ayat hafazan Surah Al Mukminun ayat 1-11 beramai2. sekolah ini memang hampir semuanya speaking dan ramai students beragama Islam, tp ramai yg free hair dan masih memakai pinafore. ramai yg mix, sehingga tak perasan mereka ini rupanya Islam. nama canggih2 belaka...sayang sayang..mungkin didikan ibu bapa yang kurang betul.

masuk ke kelas Sains Form 2E td "Good afternoon Miss Syahirah".. everytime my class, can you give me Salam wish? ok.."Assalaaaamualaikum warahmatullahi wabarakatuh Cik Syahirah." saya perasan, hanya di kelas agama sahaja mereka memberi salam dan membaca doa. hmm..sdikit perubahan yang akan saya lakukan untuk kelas saya insyaAllah.

:: fire drill ::

:: gurls school ::

:: suprised present from my lovely roommates, Norfarahana & Nurul Diyana ::

balik2 dr sekolah, tekejut saya tiba2 tgk ada satu hadiah dan sekeping kad di atas meja saya. ooo..patutlah Fara suruh akak turun bwh dulu pg td. rupanya ada udang di sebalik mee..huu..mengalir la air mata ni sorg2...akak sgt2 suke hadiah tu! cute! TEACHERS SHAPE DREAMS. sungguh2 bermakna. i will shape everyone's dreams...of course in an ISLAMIC WAY. akak akan letak kat atas meja guru..tgk ni, mesti akan teringat korg. =)

Teristimewa... warkah ikhlas dari hati Fara untuk Syahirah Hanim Idris a.k.a Kak sHi yang sangat2 Fara sayang, cinta kerana Allah... Semoga hubungan kita kekal hingga ke akhir hayat. Ameen...

--> inilah hikmahnya kita merayu duduk 4th tahun lepas...so dptlah Fara dyana n kak sHi dok bersama...dan semakin hari hubungan kita semakin rapat... Kita dapat kongsi suka, gelak ketawa, duka, nangis bersama... Kak sHi mmg sgt sporting. (yeke Fara akak sporting? huu..sporting mungkin boley, join sports mcm korg mmg tak boley laa..hee =P)

--> terima kasih pada Allah sbb temukan kite bersama...ada hikmah di sebalik pertemuan itu... dan yang pasti perpisahan kita kali ini akan memerikan satu lagi hikmah yang kite sendiri blm pasti...tapi semua itu akan memberi manfaat pada masa akan dtg... (insyaAllah, mudah2an akak sentiasa doakan yg terbaik buat kite)

--> Fara juga nak ucapkan thanx lagi...coz memberi peluang utk jadi org yg lebih baik... thanks kerana sudi kongsi bersama semua kisah2 tu... lepas kak sHi takda kat 4th ni...xda sape nk jd imam kitorg...huhu...sape lagi yg suka bg motivasi...bg ceramah kat kitorg...mesti sunyi bilik kitorg sem dpn...sedihnya bile kite terpaksa berpisahkan... (sob2..akak dh nangis sorg2 bc warkah neh...thanks gak kat korg, kalo korg takde nk jemaah dgn akak, akak pun tak dpt pahala 27 tu. takpe, korg leh solat jemaah berdua kan? sama gak pahalanye ye.)

--> kat sini Fara nk minta ampun dan maaf...halalkan semua kekasaran atau tingkah laku Fara yang pernah wat hati akak terguris. mintak maaf kalo ada termengata/terkutuk kak sHi ke...halalkan makan minum yang selama ni kite makan bersama. doakan kesejahteraan Fara dunia akhirat ye..mana tau satu hari Fara akan berubah jd kak sHi. (ni part yg paling akak sedih sgt2 Fara...akak pun byk wat salah, mohon ampun juga kalo hati ni terkutuk dan terkata pada Fara n Dyana =(.

--> bila da kerja nanti, kak sHi jangan lupa utk jenguk2kan Fara n Dyana kat 4th... Fara takkan lupa kak sHi..u are my best rumet. Syg kak sHi sgt2..hope kak sHi jd guru yg baik dan mampu memberikan yang terbaik untuk anak murid. jadi A+++ teacher ya... (insyaAllah yeah! akak akan jd A+++++++++ teacher! u both are my best3 rummates too! )

--> tak lama lagi kak sHi dah nk kawen..jgn lupa jemput Fara ok!! ...bila da kawen, jd la isteri yg solehah...i know u can do it... dgn semua org kak sHi baik. (takkan boley lupe nye korg dua! VVIP..very2 important person time tu..hee =D)

--> ok kak sHi, sampai sini je karangan kite... hati2 bile drive kereta...SAYANG...SAYANG...kak sHi berjuta2 kali ganda sampai tahap infiniti...nk ckp dpn2 segan..huhu... selamat menempuhi alam baru..alam persekolahan...alam perkahwinan..selamat menjd cikgu. Cikgu sHi. lastly, Fara suka ayat ni.. "Hidup Mulia, Mati Syahid"... Fara akan selalu singgah kat blog kak sHi ok..sekian terima kasih. Wassalam. (SAYANG SAYANG SAYANG Fara gak! mari kite SAYANG ALLAH lebey banyak berganda2 ye. Yeah...2 pilihan je kite ada, if kita nak hidup, mesti hidup dalam keadaan yang Allah memuliakan kita, mati pula tak lain tak bukan sebagai syuhada'. insyaAllah..ketemu lagi di jannah yang abadi.)

Keep in touch, LOVE U so much, Jazakillah for everything n Afwan..
Norfarahana Mohidin
B201 4th UM 08/09

:: aisyah, sHi, dija, wani ::

ooo..ye. ingin ucapkan jazakillahu khayran pada Dija (xclassmate saya dan selaku anak usrah saya) yang sudi membelanja kami makan pada satu malam yang tenang sebelum masing2 habis final exam.

Friendster comments:


  • sHi sYaHiRaH
  • Posted 05/05/2009 12:08 am
  • hahaa..funny! yelaa,sape la tak kenal ONE_NIE kan..hehehe...oh ya! br aku ingat, hani mmg xpasum. rite2. ooo, tu rupenye citenye..

    yeah it was! strawberry field was great! i miss them too..esp U! hehehe..hurm, nevermind. we just wait n see who's goin to get married b4 me.

    wahhh! i bet u can finish it lagi seminggu tul tak? seyes..i like the author. we can feel it rite? we can feel we r with Umar, with Nabi S.A.W. subhanallah. may Allah rewards him.

    nway, today was my very 1st day being a "real teacher". huhuhuhu..it was ok lah so far. the teachers so supportive n helpful. but the students..ayoo, sakit tekak dibuatnye wani. skolah pmpuan pot pet pot pet suka berckp. huuu..

    wish me all the best yah! love ya! *hugs* ^_^

  • wANieyaMAlieyna
  • Posted 05/04/2009 8:09 pm
  • correction. bukan 'how come aku bley kenal hani?' its 'sape lagi yang tak kenal wani?'.. haha;D

    well, she is my tuto-mate back then in paeum.. can say im close la dengan die.. coz die selalu dok beside me.. and tukang kejut aku wen-ever tidor/ tertido dalam kelas.. ahaks! sewiyes brat la aku tyme matriks.. tak boley cope setahun kott.. habes semester tu.. naseb poiter boley blah jugak..

    haha;D

    old story..

    neway, las-las nite at strawberry field was fun.. really miss u and dijah and aisyah and actually all of setia-clan..

    still wondering sape nk kawen b4 ko tu kan? i bet its nazmi la.. haha;D

    or mybe liyana.. or hurm.. aimi ke? tapi fikir2 balek would it be baiti..

    hurm.. entah la..

    tah2 tiqah kott..

    haha;D

    so, c u wen i c u, i guess..!

    salam.

    ps: aku dah setengah bace buku umar tue.. im in love with the way the writer presenting the story.. cam real..like he was there with all the dialogue sume kan..

    thanx shi.really appreciate it..;D


10 comments:

fara-D said...

salam.
laaa....shi, practical kat smkp sri aman eh?? waaah..... ^.^ before masuk bp dlu, itu lah skolah farah! small small world! all the best shi! mwah!

sHi said...

wslm wbt fara d!!! aaa,skolah awak ye? waaa..what a small world! thanks dear fara! ^_^

teamdakwah said...

salam...
rese nyer nak jadi cikgu gak la...

in case parent xdapat nak beri didkan yang baik atau betul tentang islam..
so, kiter as cikgu dapat membantu...huhu

budak2 kan hormat cikguuu....uuuuu

sHi said...

wslm wbt team dakwah...
jadilah cikgu! tp mmg bukan senang nk jd cikgu ni..perlu ada effort yg berganda2. =)

the hazim said...

sekolah mane?

sHi said...

dirahsiakan..area seksyen 14 pj =)

Qurratul 'Ayn said...

Subhanallah...
Alhamdulillah...
Allahuakbar...

Kite sgt suke ayat nh.. "Sesungguhnya, sekiranya kamu menolong agama Allah, pasti Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukan mu" 47:7

Ayat nh antara yang membakar semangat kite semule, bile kite dalam kesibukan...

Nak share satu lagi kate2 "Ya Allah, letakkanlah dunia itu di tanganku, bukan di hatiku... agar aku dapat campakkan ia daripada apabile ia telah mule melekat pada diriku..."

Smoga Allah permudahkan urusan shi... Sayang sgt kat shi :D

Untuk fara n diana :) Terharu bace surat korg pd kak shi, korg adik2 yg best... gembira jumpe dgn fara diana...

Paling suke part "pasni kak shi tak de dah nk jadi imam"... he2.. tkpe2, pasni korg gilir2 jadi imamah... insyaallah dapat extra lbh dr solat sorg2 27 markah... :D exam kita nk dpt markah byk, untuk akhirat pn, insyaallah kan? Sayang juge fara n diana... (dh mcm nk tulis blog pule, he2)

farahana said...

sayang kamu semua gak..=)
kak shi....ade part y kak shi x letak ni...hehe..

nieza said...

syukur lah dapat pelajar yang mendengar kata..kakak saya jd guru sandaran di ipoh skrg ni..sekolah harian biasa.students xde manner..slalu xhormat bila dia ckp di depan..prefect pun mcm2 hal.kesian sy dgr cite dia.hari2 tension ='(

sHi said...

alhamdulillah, syukur sgt dpt skolah ni. bgs budak2nya. hehe..takpe tu pengalaman. njoy the working life! =)