Tuesday, August 10, 2010

Manusia Lay-Car

Alkisah suatu cerite...

Pada tahun 2020, dikala Malaysia sudah mempunyai teknologi robot yg canggih, terdapat seorang engineer robot yg ingin mencipta satu robot yg paling power skali di dunia. Dia membayangkan akan mencipta satu robot yg boleh menandingi kehebatan robot Asimo yg bercap HONDA yang mampu menari-nari mengikut rentak muzik.

Maka dibuatlah robot itu seteliti mungkin, daripada sekecil-kecil sel hinggalah sebesar-besar organ-organ robot itu dibuat sangatlah teliti. setelah selesai bahagian pembuatan robot itu, kini tibalah masa untuk robot itu diprogramkan. Antara programming yg dibuat ke dalam cpu robot itu.

Nama: MAN-u-SIA Lay-Car

Keje:

1. cucuk plug 3 pin 13 ampere di suis2 utk Makan Letrik.
2. if 1. is accomplished : pusing-pusing bazirkan letrik utk cari suis utk cucuk plug
3. ulang 1 dan 2 sampai mati.


maka MAN-u-SIA Lay-Car itu pun menjalankan kerja yg diprogramkan dalam otaknya itu.

cucuk, jalan, cucuk, jalan, cucuk, jalan. Cucuk utk charge bateri dan jalan utk cari tempat lain utk charge balik. Begitulah kehidupan robot itu utk 64 tahun, 8 bulan, 16 hari, 13 jam, 35 minit, 43 saat.

Pada saat yang berikutnya, wayar-wayar dalam badan robot MAN-u-Sia Lay-Car pun rosak akibat penggunaan yang berterusan tanpa menservisnya selalu.

Maka tamatlah riwayat MAN-u-Sia Lay-Car tanpa menyumbang apa pun untuk kemaslahatan sejagat. Dia juga gagal untuk mengalahkan Asimo yang mampu menari-nari mengikut rentak muzik nashid jiwang.


Penjelasan :

1) CPU – mindset manusia

2) kerja (1) = makan/bekerja

3) kerja (2) = kitaran hidup Robot yg membosankan = kitaran hidup manusia yang tiada matlamat

4) Siapa robot tuh? = Manusia leka

Renungan:

Sedar tak sedar, kadangkala kitelah sebenarnya watak yang diceritakan di atas... Hari2 yg kite lalui adalah hari2 yang same, dan berulang.... tanpa kita sedari...

Setiap hari, rutin kite adalah bangun pagi, pergi kerja, balik rumah makan, dan apabila penat kita akan tidur. Begitulah menjelang esoknye... Bile weekend, nak released tension, bawa family atau kawan2 keluar berjalan, shopping2.... pergi melancong... tak pun, tengok tv kat rumah...

Betul tak?

Kalau student pulak, hari2 kite adalah kuliah, assigment, homework, tutotial, tesis, test, dan bile akhir sem, final exam, dan lepas tu tunggu result. Begitulah rutin kite setiap hari, setiap minggu, setiap bulan, bahkan setiap semester....

Pernah tak kite terfikir, ape tujuan Allah ciptakan kite kat dunia ni?

Firman Allah:

"...Ketahuilah bahawa kehidupan dunia itu hanyalah senda gurau, perhiasan dan saling berbangga di antara kamu serta berlomba dalam kekayaan dan anak keturunan, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani, kemudian (tanaman) itu menjadi kering dan kamu melihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur..."

Al-Hadid : 20

Hitunglah kesyukuranmu, bukan kesukaranmu....

Wallahua'lam...


ummi Intan,
kak Nur copy paste note ummi tersayang tuk dikongsi ya...
sayang ummi
sayang akhwat semua!!!


http://honnneymk.blogspot.com

dipetik dari fb Kak Liza sayang untuk blog shi yg dah tebal habuknye. huuu..jzkk sis

2 comments:

BLADE EDGE said...

salam...

mmg btul pun, manusia tu mmg leka dgn bermacam2 perkara - nak itu, nak ini...leka dgn hal2 duniawi, berbangga2 dgn kejayaan dunia - perniagaan, tanaman2, anak-pinak, kekayaan, dll.

semoga dgn kedatangan ramadhan ini lebih menginsafkan kita utk kembali ke pangkal jalan dan bangun dr kelekaan..

semoga mendapat keberkatan Allah selalu..amin...

-| Analah ana |- said...

mungkin klau guna bahasa kasar skit, inilah dia 'kitaran bodoh' dalam hidup manusia, langsung tiada perkara yang memberi manfaat kepada ummah... setiap hari makan, tidur, kerja, makan, tidur, kerja dan sikit2 buat mende lain... maka, kehidupan seperti inilah yang merugikan manusia itu sendiri... apa nilainya seorang manusia itu klau tak mampu memberi manfaat kepada orang lain dan dalam masa yang sama juga x mampu taat dan patuh sepenuhnya kepada Allah taala.. semoga kita dijauhkan dari perkara ni semua.. naudzubillahiminzalik...