Saturday, March 21, 2009

Islam mengajar kita itu dan ini...

Date: 17 March 2009 (Tuesday)

selepas kelas, trus saja saya ke KL Sentral, menunggu adik Mastura dari Unisel. saya kenali adik Mas ketika ke daurah hari minggu yang lepas. memandangkan adik ini juga ingin berbisnes di Unisel, saya sudah berjanji dengannya untuk introducekan Kak Silfi di FIB, tempat saya ambil stok untuk bisnes dakwah saya. selepas lunch dan solat, kami menunggu tren tuk ke Masjid Jamek. ketika menunggu:

Mas: Kak Shi, amik la gula2 ni. (ada 2 gula2 Hacks, satu warna hitam, satu warna hijau)
sHi: Erm...yang mana satu nk amik eh? ok, akak amik gula2 wane hijau ni. (dlm hati, kot2 dia nak yg mane hijau kot, yg hitam tu kan pedas)
sHi: Eh, takpe2, akak nk amik yg hitam ni lah.
Mas: Eh, takpelah..amik la dua2..
sHi: Eh, takpelah..akak amik satu, Mas amik satu.
Mas: Saya ada lagi ni dalam beg..hehehe

tiba2 saya tersedar, ada seorang uncle Cina berdiri di depan kami dan memerhatikan kami sejak awal lagi.

sHi: Err..do u want some uncle? (pelawa la, kot2 dia tringin sgt dgn gula2 tu)
Uncle: No no..i was thinking, if both of u don't want the sweet, let me take it then. i was wondering, how come u guys be "fighting" just bcoz of sweets?
sHi: hehe..Islam has taught us to sacrifice to others. (dlm hati, phm ke tak pakcik ni?)
Mas: yes.. (agree with me)
Uncle: Yeah..(nodding a few times).. i got many Malay frens. even my siblings, there are some who get married with Malays. n now im reading the Quran's translation. but a lot that i dont understand.
sHi: Owh, really? oo..ic. yes it is. there are some verses which we need to have somebody "alim" to explain it to us.

the conversation ended when train reached Pasar Seni station, Uncle Jeffrey pun kuar dan kami meneruskan perjalanan untuk ke Masjid Jamek.

Mas: akak, tak sangka kan sbb gula2 je org tertarik dgn kite. best dpt kuar dgn akak hari ni. saya tak pernah ada pengalaman mcm hari ni.
sHi: tu la kan..akak pun sama. mcm pelik je tgk uncle tu td. dah lama akak perasan dia pandang2 kite time "scene gula2 tu berlangsung". akak ingat dia nk gula2 tu, akak pun pelawa la dia, rupanya...huhu..
Mas: itulah...saya pun tak sangka dia berminat plak dengan Islam. rupa2nya tgh bc terjemahan Quran. pastu, akak pulak cakap islam dh ajar itu ini td..itu yg dia lagi berminat tu.
sHi: akak kan skrg ni, stiap kali pape, akak mesti tringat kata2 Kak K time g program hari tu. dian kan ada pesan, pape yg kite wat, mesti relatekan dulu dgn islam. islam dah ajar itu ini, Quran pernah cakap itu ini... so skrg ni akak wat pe yg Kak K suruh wat.
Mas: nampaknye kak, kita dah laksanakan SH hari ni!
sHi: yeahh...alhamdulillah. moga2 Allah bukakan hati dia untuk masuk Islam insyaAllah =)

*ketika di program Syahadatul Haq (SH) yang lepas, Kak K pernah menceritakan sewaktu dia belajar di Aussie, dia sedang berjalan2 dgn seorg kwnnya dari Papua New Guinea. tetibe, ada sampah di atas jalan. lalu Kak K pun mengutip dan membuangnye. kawannya sgt pelik dan bertanya kenapa dia amik sampah tu. lalu Kak K pun menjwb, Islam mengajar saya untuk menjaga kebersihan. kwnnye sgt tertarik dgn Islam. see! itulah sekecil2 perbuatan dan amalan kite untuk laksanakan SH.

2 comments:

echarz said...

salam a;laiki..
echa dgr lu cerita gule2 hacks nih dr blog shi..hikhik..igt sgt cite gule2 nih..xleh lupe...ISLAM told us to sacrifice to other people..smpi mati echa akn igt..akn diajrkan kpd ank2 generasi akn dtg..

sHi said...

wslm ecah..
islam dah ajar kite mcm2 kan..cuma bak kata yusuf islam, mujur dia jumpa quran dulu, bukan org islam. sbb kebanyakan org islam skrg bukan faquhu kan. moga bermanfaat ye =)