Friday, December 18, 2009

baru ku faham ERTI HIDUP PADA MEMBERI

hidup untuk memberi? untung ke rugi? rasa2 apa yg patut kite beri? dan tahukah anda siapa yang paling banyak memberi? silekan jawab..sape bc majalah solusi isu 14 mesti tahu isi2 jwpnnye. refresh otak skit la kan..dare to answer? hehehe...

dari junior saya di UM, adik anis memberi respon:

Allah memberi untuk kita memberi...kekayaan sbnr bknlah krn byk 'memiliki ttp krn byk 'memberi'..justeru, Dia-lah yg plg byk memberi.... :))----> senyuman utk menggmbrakan kak shi & sy pn gembira=]...mmg xrugi..hehe

saya mereply:

wah cayalah anis! anis bc majalah solusi ke? best kan! akak bc dari kulit ke kulit tu..hehe..ok, jom jwb satu per satu:

1) btol, hidup untuk memberi sgtlah menguntungkan. tak rugi walaupun kalo ikut logik, memanglah bile kite bagi sesuatu, ianya akan mengurangkan. tapi "no man becomes rich unless he enriches others". bukan dari segi material je, dari segi sudut ilmu, iman dan takwa. if kite yakin 110% Al quran, pasti kite akan beriman dgn ayat Allah ini Baqarah:261.
(1 x 7 x 700)..bykkan Allah gandakan?

2) apa yg ptt diberi? meliputi tenaga, harta dan jiwa! tak semestinya duitttt je..jadi orang miskin takyah la nk memberi? ye dak? salah tuu... berikut ialah sebahagian list yg boleh kite memberi. zakat, korban, aqiqah, sedekah, infaq, memberi maaf, beri hadiah, beri senyuman, be a good listener, memberi nasihat/peringatan, menyampaikan kata2 yg ... See Morebaik, berdoa, berziarah, beri salam, mengucapkan tahniah dan takziah, memberi ilmu, beri makan minum pada haiwan dan tumbuhan. dan lain2 lagi...banyakkk sebenarnya kita boleh memberi. jd sgtlah related dgn hadis yg Rasulullah ckp, "Apabila mati seseorang anak Adam itu, terputus drpdnya segala amalan kecuali 3 perkara iaitu amal jariah, ilmu yg bermanfaat dan doa anak2 yg soleh. tak ke ketiga2 tu berasaskan sifat MEMBERI?

3) siapa yg paling byk memberi? btol kata anis td. Allah adalah Maha Pemberi yg Maha Pengasih dan Pemurah. (Al Wahhab). betapa kasihnya Allah pada kita, Dia memberi tanpa pinta dibalas (bkn mcm manusia, bila bagi sesuatu mesti harap org tu balas. ingat lagi kalo tulis kad raya, mesti tulis p/s: sudah baca harap balas. ha see!!). lagi satu, Allah ... See Morememberi sebelum diminta. bygkanlah kalo kite terlupa nk memohon berikan oksigen pagi tadi? tak ke kita akan mati? yg ketiga, Allah memberi berulang2 kali dan berterusan. jantung, kidney, neuron, perjalanan darah sume berfungsi dgn baik sejak kita dlm perut mommy kite lagi sampai la sekarang kan? sape blaja bio, tgk cell gerak2 dalam mikroskop pun kite hanya mampu ckp Subhanallah tol tak? yg keempat Allah memberi segala sesuatu yg sgt berharga. tp mcm manusia, memberi juga, tp bnda yg tak berharga! dan yg last skali, Alalh memberi sesuatu yg baik spy manusia, yakni kita hasilkan kebaikan. maksudnya, Allah bukan senang2 bagi pinjam sume nikmat yg kite dpt ni tuk kite buat baik sorg2 kite je, kite je yg alim, tp org lain lantaklah..takleh gtu..tp Allah beri tuk kita menjadi org yg baik dan memberi kebaikan. Relate juga sume2 ni dgn hadis yg Rasulullah ckp "Sebaik2 manusia ialah manusia yg memberi manfaat kpd org lain".

tp memanglah kita takkan mampu menandingi Allah, bila kita lihat cth yg terbaik sesama manusia ini, orang yg paling banyak memberi ialah tak lain tak bukan Rasulullah S.A.W. itulah role model kite! bukannya akon, britney spears, artis2 tempatan zmn skrg. kalo tak caya, bukak buku Raheeq Makhtum Sirah Nabawiyah yg menceritakan ttg bagaimana ... Rasulullah berikan tenaga, harta malah jiwa baginda tuk manusia terbuka hati menerima Islam. yg pertama, sifat2 Rasul kan "tabligh" yg bermaksud menyampaikan. ertinya memberi la kan? Nabi tak pernah sembunyikan walau satu ayat sekali pun yg diturunkan drp Allah untuk umat. tak caya? tgk terjemahan surah A'basa. surah ni Allah turunkan khas tuk beri teguran direct pada Nabi sbb Nabi ada buat salah dgn sorg buta yg bernama Abdullah bin Ummi Makhtum. kalo kitelah kan, mesti kite selagi boleh nk tutup aib sendiri, tp tak mcm Nabi, tetap baginda sampaikan. yg kedua, Rasulullah bkn hanya memberi waktu senang, tapi waktu susah..tambah2 lagi waktu Ramadhan, sifat memberi baginda disifatkan spt angin kencang malah lebih kencang dari itu. subhanallah! sekian tazkirah Jumaat bersempena Awal Muharram hari ini. peringatan keras utk diri yg menulis agar muhasabah diri. Astaghfirullah al a'zim...

adik anis menjawab kembali:

salam kak shi..td tu mencelah je dgn excited mnjwb tanpa mbca habis 1 majalah..hehe..sblm ni tak pnah tau kwujudan mjlh ni.ayah je yg slalu beli..lps ni insyaAllah kna lbih ikhlas membeli bhn2 mcm ni, mmg byk manfaatnya..misalnya prinsip 3M dlm berusaha: Mencari, Memiliki dan Memberi mmg terguna pakai dlm stiap prkara yg kt kerjakan.. maka, slps ni... sama2lah kt mnjd org yg byk memberi.Amin.. mmg kna slalu peringt kat dri sndri; memberi xkan mngurangkan sama sekali..dr segi kuantiti mgkn short term nya yea, tp long term nya; what u give, u get back!! mcm kes henry ford tu....terima kasih kak shi sbb status kak shi mmbuat sy trdetik dn lbh berfiikir.. artkel psal antara org agama dan orang beragama pn mmbuka mata sy...

saya reply balik:

btol2..akak pun baru je baca solusi ni pas disuggestkan dari kwn akak. alhamdulillah, malaysia sudah punya majalah ikhwah akhawat yg faham ttg islam sbnarnya. akak lom lagi bc artikel org agama n beragama tu. still lagi page 19. hee..moga Allah memberi rahmat dan hidayah pada anis.

* jika negara jiran ada majalah Tarbawi, alhamdulillah terlahir juga majalah ikhwah dari Malaysia, syabas Solusi! *

3 comments:

lrh said...

salam shi.. miss u too.. =)

buku tu, written by solikhin abu izzudin. Publisher: Pro U Media, ada jual dkt FIB.. shi kan ejennya.. :P

best buku tu. byk cerita kisah2 para sahabat yg hebat2..

ok, insha Allah, akan selalu igt shi dlm doa..

all the best!

p/s: sy pun suka bc mjlh solusi. tapi belum memilikinya. tumpang bc je.. slmt membedah buku2 bermanfaat

sHi said...

to lrh:

ooh..ada ucapan dan doa buat ana rupanya dlm blog enti. insyaAllah, penulis blog ini akan jumpa juga jodohnya..sudah ditetapkan di Luh Mahfuz, cuma blum di reveal sapekah gerangan mujahid itu. honestly, berjuang berdua ada sukar dan ada mudahnya. ini belum lagi bertiga. yg penting, berimanlah dgn ayat Allah yg satu ini...

Dan ketahuilah bahawa hartamu dan anak-anakmu hanya sebagai ujian dan sesungguhnya di sisi Allahlah pahala yang besar. (Anfal:28)

so, no worries my dear, masanya akan tiba soon..

p/s: skrg ejen dah bertukar ganti ke kak liza dan anak2 usrah shi...nanti nk mintak diorg tlg poskan ke sandakan la gni. hehe

syen said...

kena faham.. susah hidup kalu tak faham... erti hidup