Monday, October 27, 2008

rehlah bersama Kak Liza, Mas & Fizah


alhamdulillah, petang2 skrg dah tak hujan. memandangkan time study week ni sume pun memerap je dalam bilik, bagi melapangkan hati dan fikiran, kami berempat (Kak Liza, Mas, Fizah n sHi) pun bermain badminton dan jogging bersama. to be a great muslim, we have to be balance in everything. badan pun kena sihat gak kan. alangkah beruntungnya seseorang itu apabila badan cergas, otak cerdas. ingin melengkapkan ciri2 individu muslim nombor 5:

:: mari menjadi individu muslim yang ideal ::

* 1. aqidah yang sejahtera (salimul aqidah)
* 2. ibadah yang shahih (sahihul ibadah)
* 3. akhlak yang mantap (matinul khuluq)
* 4. luas pengetahuan (mutsaqqafal fikr)
* 5. sihat tubuh badan (qawiyyal jism)
* 6. mampu berdikari (qadiran ala kasbi)
* 7. melawan nafsu (mujahadah ala nafsi)
* 8. sangat menjaga masa (haarithun ala waqtihi)
* 9. tersusun urusannya (munazzamun fi syu’unihi)
* 10. bermanfaat pada orang lain (nafi’un li ghairihi)


moga kita istiqamah la ye bersukan nih. jangan 1st day je semangat kan Mas. ajak ar akak join lagi korang Fizah. buat Kak Liza lak, takpe, blajo skit2 main badminton tu. kitorg ni pun bukan terer sgt, amatur lagi. hehehe..(credits again to Kak Liza yg edit gamba2 ni, rajin tul. =D)

Hadis Nabi:
Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah S.A.W bersabda,
Di antara (tanda) kebaikan keislaman seseorang adalah ia meninggalkan perkara yang tak berguna (berfaedah) baginya.
(Hadis hasan diriwayatkan oleh Tirmidzi dan yang lainnya)



14 comments:

cik fizah said...

hikhik...waaaah..mantap...semoga kita semua mendapat manfaat dari rehlah tadi..otak yang cerdas datangnya dari badan yang sihat...lagi2 nk exam nie.ayuhhh...jangan tension2 sumer..keluar menghirup udara segarrrr..

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

salam cik fizah,
cpt tul tgk blog akak, dh tau akak ni mmg cpt je update eh? hehehe.. ameen, moga bermanfaat semuanya insyaAllah.
ayuhh bersukan!! haiya bina ~ =D

Anonymous said...

hahahah cik liza nak gelak jer

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

gelak je la kak liza yg chomel..tp jgn gelak kuat2..hehe =)

cik fizah said...

heeee....my fav blog kak mesti xsbr2 nk tgok...sy minat tgok blog pun bermula dengan akak...peace....

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

appreciate that so much fizah..hehe

tp kan ada byk lagi blog yg superb best berbanding blog akak neh..fizah klik je kat bloggers yg kat bawah belah kanan tu. insyaAllah sume bgs2..byk dpt input. tgk2 la ye. =)

Anonymous said...

betul betul betul ana dah explore dah..... antareye blog ustaz halim.....huhuhu orang seremban... hem.. ana penah nat wat blog ni... huhu tak paham huhu hahahaha

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

blog ustaz halim memang bagus..byk dpt input kan. tgk profil diri ustaz pun sudah cukup membuatkan shi respect pada dia. apatah lagi ilmu yg ada di dada ustaz.

cik fizah said...

akak...arini xedit lg blog ea...ha amacam main ptg td bes x? hikhik..

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

akak hanya akan update blog kalo ada pengisian2 yg boleh bermanfaat pada orang lain. kalo stakat nk ckp hari ni watpe, mkn pe, tdo kol bape sume tu dh mcm diary la plak kan. hehe..insyaAllah, ada je pape pengisian yang bermanfaat akak akan spend time tuk update blog ni ye.


hari ni main beshhh..~

nur said...

Salam Shi,

Awak pun buat geologi jgk ke? Paper apa yg amik for this semester tu? Nak tanya lebih lanjut just email at nurhakimah@petronas.com.my

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

waalaikumussalam wbt kak kimah,
im taking science education, 2 geology subject is compulsary for us. insyaAllah, i will emel u later yah. =)

Qurratul 'Ayn said...

alhamdulillah... sihat badan...

shi tak ajak pun main badminton... :) bile nak ajak intan main nih..

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

oppps..lupe ajak intan..ok2, jom intan kite main nak?

bile nk main? hehehe...mish u fillah =)