Saturday, November 1, 2008

Hadis 15 dalam Hadis 40 - Etika Orang Beriman


Hadis Nabi:
Dari Abu Hurairah r.a bhw Rasulullah S.A.W bersabda:
Barangsiapa yg beriman kpd Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia berkata akan yg baik atau hendaklah ia diam. Dan barangsiapa beriman kpd Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Barangsiapa beriman kpd Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan tamunya.
(Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)


secara ringkasnye...ade 2 key point dlm hadith ni...

1. berkata perkataan yg baik2 atau berdiam
2. memuliakan jiran n tetamu

yg pertama Rasulullah mengajar supaya seorg yg beriman selalu mengawasi perkataannye....dan berdiam shj if diam itu mendatangkan lebih byk faedah...diam juge kene ade pade tempatnye....diam dlm menegakkan hak or menegur sesuatu yg salah adelah diam yg dicela....Imam Syafie menyatakan...makna hadith ini mengunjurkan...berfikir dahulu sebelom berkate....kadang2 kalo kite terlepas ckp....akn menyakiti hati org lain or akn menimbulkan fitnah....diam itu adelah lebih baik....asasnya....bercakap x dilarang secara umum dan diam x disuruh secara mutlak...ape yg penting pade kedua2nya adelah perkara yg hendak diperkatekan n perkara yg hendak didiamkan itu berfaedah atau tidak.....so kite kene berfikir dulu sebelom berkata.....ade jugakkan pepatah ckp.....kerana mulut badan binasa.....

yg keduanya pula Rasulullah terangkan ttg memuliakan jiran n tetamu...ade 3 kategori jiran..

1. org yg tggl serumah dgn kita
2. org yg berdekatan dgn rumah kita
3. org yg tggl dlm linkungan jarak 40 buah rumah dari rumah kita dari segala jurusan

jiran juga ade 3 hak..

1. jiran yg mempunyai satu hak - adelah jiran org musyrik yg x ade sbrg hubungan kecuali hak jiran.

2. jiran yg mempunyai dua hak - adelah jiran org Islam iaitu hak Islam n hak jiran

3. jiran yg mempunyai tiga hak - jiran yg punya tiga hak adelah jiran org Islam yg ade hubungan kekeluargaan ngn kite iaitu hak Islam hak jiran n hak kekeluargaan...


dlm konteks kejiranan ni...kite tak perlu mengira sape jiran kite.....die still ade hak as jiran kite n kite wajib memuliakannya....even Rasulullah sendiri pernah bertanya pade Amru bin Al 'As yg kebetulan menyembelih kambingnya...'adekah kamu hidangkan kepada jiran kita org yahudi itu?' keutamaan dlm kejiranan juga pernah dikatakan oleh Rasulullah dlm kisah dimana seseorng perempuan yg bersembahyang pade waktu mlmnya n berpuasa pade siang harinya tapi sayang sekali lidahnya selalu menyakiti jirannya...maka Rasulullah berkata 'Dia dalam neraka'....

kalo kite tgk kehidupan kite skang ni ade yg bersikap racist.....kalo jiran kite India ke Cina ke.....kite kurng bg layanan pade mereka.....sebaliknya mengumpat lagi mereka dibelakang.....bau umah mereka x sedap la n so on......kite as jiran ade cara nk menegur.....ini kembali pade yg pertama td....berfikir dahulu sebelom berkata....kite boleh menegur n kite berhak menegur kawan2 kite (juga dikategorikan as jiran) tetapi dgn cara yg betul supaya tidak menyakiti hati mereka yg ditegur....simple example.....mcm mane nk menegur rakan kite yg pakai seksi2 ni? kalo kite tegur direct je komfem die lagi tarik muka kan? or kite tegur mereka di khalayak ramai smpai boley menjatuhkan air muka mereka....komfem mereka lagi menarik muka.......nak menegur....mulakan dgn senyuman.....senyuman tu boley melembutkan hati manusia...kadang2 kite boleh guna kiasan dlm menegur.....as example...tgk kulit lengan mereka agak kasar....kite boley berkias.....kalo ditutup lengan tu dari kene cahaya UV.....boley elakkan dari kulit kelihatan kasar....sama seperti kulit muka jugak...nape ade produk yg boley elakkan dr sinar UV n so on.....basically kulit same saje kat mane2 cuma bezanya tahap sensitif kulit tu....tambah pulak lengan kite lebih terdedah pade kotoran2 direct touch cam kite letak tgn kat meja n so on.....haa maka kite kene la pandai menggunakan ilmu yg kite ade.....kite kene jage hati jiran2 n kawan2 kite.....key point to maintain the good relationship is good communication skill.....in other words.....berkatalah perkara yg boley mendatangkan byk faedah berbanding keburukan.....

so kesimpulannye disini.....sebelom kite berkata sesuatu.....fikir dahulu baik buruknye......kite jgn simply bak kate org....komen sahaje pandai......same juge analoginye....kalo kite wat presentation tp kite merapu....x dpt markah nk comparekan ngn mereka yg present ringkas tp ade isi.....dpt markah yg baik.....n kite tak seharusnya mendouble standardkan org2 sekeliling kita....jika kite susah....yg disekeliling lah org pertama yg akan respond pade kite....berbaik2lah dgn org sekeliling kite.....wallahua'lam....

* jazakallah khairan kathira diucapkan kepada penulis pengisian ini kerana sudi memberi kebenaran untuk dimasukkan dalam blog sHi. moga bermanfaat pada semua insyaAllah. =)

buat orang yang suka bercakap seperti ku, ku letakkan peringatan ini sebagai wallpaper di hp. my action plan. what about yours?

5 comments:

Anonymous said...

ya Allah....
berilah hambaMu ini kesempatan kelapangan mengumpul pengisian ini

Zulkamal - Ruhul Jadid said...

moga menjadi org yang beriman

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

ameen...

yanee said...

patut la cara tulisan lain macam je tok post kali ni

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

oo..obvious eh kelainannye yanee? hehe..