Wednesday, June 4, 2008

malayyysiaa..ada apa pada nama


fuh, rasa lega skit lepas guna treadmill td..now i feel fresh and healthy! best gak bila exercise mlm2 ni tau. hehe.. nway, thats not what i want to talk about. hurm, while resting just now, my lil bro, Hassan turned on Astro Ria. There's one reality programme so called "Jangan Lupa Lirik" which is hosted by Aznil Nawawi. Permainannya simple, peserta kena nyanyi dan sambungkan lirik lagu yang diberi, jika berjaya ganjaran yang ditawarkan ialah sehingga RM1 juta!! Nampaknya, semakin ramai lah rakyat Malaysia yang akan berkaraoke sesama keluarga dan cuba menghafal lirik-lirik lagu artis pujaan mereka dengan jayanya tanpa melupakan walaupun sebait kata. I was wondering, kan best if this programme is change to "Jangan Lupa Ayat al-Quran". cool huh? baaarula dapat melahirkan generasi yang dapat menjadi hafiz dan hafizah. Rite??

But this is reality, what is happening now in our own country, tanah air terchinta kita, Malaayyysia! Inilah dinamakan penjajahan minda oleh Yahudi yang sememangnya ingin menjatuhkan Islam. We are following them. o0o0ohh..Dear frens, lets help our mom, our dad, our siblings, our relatives, our frens and ourselves!! Say NO to them! We can do this, together!

Firman Allah mengatakan,

Kehidupan dunia ini hanyalah ibarat hiburan dan permainan, dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya, sekiranya mereka mengetahui. (Al-'Ankabut, ayat 64)

Kenapa surah ini dinamakan Al-'Ankabut? Al-'Ankabut bermaksud labah-labah, ianya disebut dalam ayat 41 daripada surah ini. Allah S.W.T menjadikan ia perumpamaan untuk menggambarkan bhw sebagaimana bersimpang siurnya sarang labah-labah yang ditenunnya itu, maka demikianlah juga ujian dalam kehidupan di dunia yang pelbagai dan bersimpang-siur. Tp apabila hamba Allah memohon pertolongan daripada Ya Rabb, nescaya segala ujian itu akan menjadi ringan spt sarang labah-labah.

(Rujukan: Al-Quran Mushaf Malaysia dan Terjemahan, 2005)

niteyy~ :)

2 comments:

hafiz said...

thanx for the lesson. Never heard about the explanation of ankabut before.. can convey to others after this insyaAllah.

sHi sYaHirAH HaNiM said...

sharing is caring!!! =)