Tuesday, July 8, 2008

Oh Allah, forgive me when I whine


Forgive Me When I Whine - Zain Bikha

Today, upon a bus I saw a girl with golden hair,
And in my heart I wished that I was just as fair
When suddenly she rose to leave, I saw her hobble down the aisle.
She had one leg and wore a crutch, but as she passed, a smile.
Oh Allah, Oh Allah, forgive me when I whine.
I have 2 legs to walk upon and the world is mine.

I stopped to buy some candy; met a boy who had such charm.
We talked, he seemed so happy, if I were late, it do no harm.
And as I left, he said to me, "Thank you, you've been so kind.
It's nice to talk with folks like you. You see," he said, "I'm blind."
Oh Allah, Oh Allah, forgive me when I whine.
I have 2 eyes to see the world and the world is mine.

Later that day on my way, I saw a boy with eyes of blue.
He watched the other children play; he did not know what to do.
I stopped a moment, then I said, "Why don't you join the others, dear?"
He kept on looking straight ahead and then I knew he could not hear
Oh Allah, Oh Allah, forgive me when I whine.
I have 2 ears to hear the world and world is mine.

With legs to take me where I'd go.
With eyes to see the sunset glow.
With ears to hear what I'd know
Oh the world is mine

I stopped for a moment, just look how much I have
Everywhere, in all our lives, these are His signs

Oh Allah, Oh Allah, forgive me when I whine.
I have been blessed indeed, and the world is mine
Oh Allah, Oh Allah, forgive me when I whine.
I have been blessed indeed, and the world is mine

Ya Allah, ku bersyukur padamu kerana betapa sempurnanya aku, betapa sihatnya aku, betapa bahagianya hidup aku jika dibandingkan dengan hamba-hambaMu yang lain. namun ku tahu, bukan rupa, bukan harta, bukan segala-galanya yang akan Kau lihat untuk Kau masukkan kami ke dalam jannah indahMu melainkan ketaqwaan hambaMu itu. Oh Allah, please forgive me when i whine. Ameen.

* seperti yang ku jangka, 2 hari ku di UM, memang agak mengejutkan bagi juniors dan kawan2 yang lain. ku ingat lagi hari pertamaku masuk kelas di Jabatan Kimia, ku duduk depan sekali, ku perasan, dari belakang, seorg kwnku dari kolej 1 melihatku sehingga 2 kali. dia tersenyum padaku. lantas ku balas senyuman padanya. hari ni pula ketika breakfast di cafe Fakulti Sains, xroommate ku datang menyapaku, "Wah akak, cantik nye skrg, lawa la.."i dunno what is that supposed to mean. ku menjawab, "Shikin pun lawa gak, alhamdulillah". kami ketawa dan berborak bersama sekejap. rindu padanya. satu lagi, ketika ku turun dinner di Dewan Santapan bersama Aisyah dan Fizah tadi, sekali lagi ku disapa oleh seorang junior, "Akak, makin ayu la saya tgk akak, lain. td saya nampak akak kat cafe, siap tanya lagi dalam hati, eh betul ke ni Kak Shi.. Ku menjawab, akak same je la, ada 2 mata, 1 mulut, 1 hidung, sambil tersenyum menghabiskan makananku. ku tahu apa maksud mereka sebenarnya. bukan mereka puji kerana kecantikan rupaku yang tidak seberapa ini, tapi kerana cara pemakaianku yang agak berbeza dari sebelum2 ini. nway, i take all that as a compliment. syukur alhamdulillah. smoga ku istiqamah dalam perjuangan ini.

Firman Allah:

Sungguh, hari kiamat itu akan datang, Aku merahsiakan waktunya agar setiap orang dibalas sesuai dengan apa yang telah dia usahakan.
(Taha 20:15)

5 comments:

oneiric weaver said...

salam.

hehe. saya di jame3ah sebenarnya ni. dalam lab Visual Basic.

saya dah siapkan task saya. doc pun dah amek markah.

but, i am waiting for my friend. sambil2 tu, merewang jap kat dunia maya.. singgah sini dlu..

*evil smile* hehe

_____

ya,enshaAllah.

semoga istiqamah.

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

wslm..
o0oo0o0o0o0..bgtau mu'allim (huhu..yeke lecturer panggil mu'allim kat sana) syukran2..=)

Oneiric weaver said...

hehehehe.

ada je kot yang panggil mu3allim.

tapi, if saya, kat university tu,panggil doctor sj.. tak pun, sir / miss/ etc

tapi, if pakcik kedai, saya panggil dia: ya mu3allim (wahai orang yang lebih tahu) -- ni kira mcm tanda penghormatan lah juga, sbb pakcik2 kedai byk yang dah tua, so otomatik, mereka 'lebih tahu' byk benda dari kita yang masih muda.. wallahua3lam (dan Allah lebih tahu, segala2nya)

*smile* :)

dalili said...

hehe... pujian sepanjang hari. hehe... amalkan kerendahan hati bila menerima pujian, ya ukht~~ ;)
sesungguhnya pd mereka itu adalah petunjuk bg mereka yg mahu berfikir~~

sHi sYaHirAH HaNiM iDRiS said...

jazakillah kak...=)